Vam je sekljanje čebule neprijetno opravilo, ker vas pečejo in sem vam solzijo oči? Niste edini. Krivec je encim sintaza, ki povzroči sproščanje sulfenične kisline, ta pa reagira z vodo v našem očesu, da nastane razredčena žveplena kislina, ki draži oči in spodbudi solzne žleze, da začnejo izločati solze. A imamo rešitev za vas!
Kaj narediti?
Pred sekljanjem čebulo za 15 minut postavite v zamrzovalnik. Priporočamo, da si nastavite alarm, da je ne pozabite predolgo, da ne bo preveč trda.
Po 15 minutah jo vzemite iz zamrzovalnika in nasekljajte. Oči se vam (skoraj) ne bi smele solziti.
Kako deluje?
Mraz naj bi preprečil sproščanje snovi, ki povzročajo solzenje oči.
PREBERITE TUDI: Kako odstranimo vonj po čebuli z deske
Zadnji prispevki
- Naredi sam: Poskočni velikonočni zajec
- Recept za ocvrta polnjena jajca, odlična za velikonočno pojedino
- Optična iluzija: Vsi vidimo krave, a le ljudje z visokim IQ bodo opazili medveda
- Naredi sam: Barvanje pirhov z alu-folijo in jedilnimi barvami
- Recept: Potratna potica
- S takšno francosko solato na mizi, boste navdušili vse