Kokosova salama je ena tistih zimzelenih klasik, ki nas vrne v otroštvo – v kuhinjo, kjer diši po vanilji, rumu in sveže mletih piškotih. Pripravljena je brez peke, v nekaj preprostih korakih, rezultat pa je mehka, rahlo sočna salama z dvema plastema: temno čokoladno in svetlo kokosovo. Idealna je za praznike, obiske ali kadar želite hitro sladico brez zapletenega dela.

Sestavine (za približno 3–4 salame)

Temna zmes

  • 500 g mletih maslenih keksov
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica kakava ali čokolade v prahu
  • približno 1 skodelica mleka (dodajajte postopoma, po občutku)

Svetla kokosova zmes

  • 300 g kokosove moke
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 300 g margarine
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 1 žlica ruma

Postopek

Temna zmes

  • Mlete kekse zmešajte s sladkorjem v prahu in kakavom.
  • Postopoma dodajajte mleko – toliko, da dobite mehko, a kompaktno maso, ki se lahko razvalja.

Svetla kokosova zmes

  • V skledi z rokami zmešajte kokos, sladkor v prahu, margarino, vaniljev sladkor in rum.
  • Mešajte, dokler ne dobite gladke kreme.

Oblikovanje

  • Temno zmes razvaljajte na peki papir ali folijo v pravokotnik.
  • Enakomerno namažite kokosovo zmes po površini.
  • Previdno zvijte v salamo – tesno, da se obe plasti lepo združita.

Hlajenje

  • Salamo zavijte v folijo in jo postavite v hladilnik (ali za hitrejši rezultat – za 1 uro v zamrzovalnik).

Postrežba

  • Pred serviranjem narežite na lepe kolobarje.

Ko ni časa za peko: popolna sladica iz ene kreme in treh okusov


Zadnji prispevki

Prejšnji članekDom vpliva na finance in odnose: s temi preprostimi spremembami se energie obrnejo v vašo korist
Naslednji članekNihče ni pomislil na to: samo ena kuhinjska sestavina odstrani madeže z oblačil bolje kot pralni prašek