Kokosova salama je ena tistih zimzelenih klasik, ki nas vrne v otroštvo – v kuhinjo, kjer diši po vanilji, rumu in sveže mletih piškotih. Pripravljena je brez peke, v nekaj preprostih korakih, rezultat pa je mehka, rahlo sočna salama z dvema plastema: temno čokoladno in svetlo kokosovo. Idealna je za praznike, obiske ali kadar želite hitro sladico brez zapletenega dela.
Sestavine (za približno 3–4 salame)
Temna zmes
- 500 g mletih maslenih keksov
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 žlica kakava ali čokolade v prahu
- približno 1 skodelica mleka (dodajajte postopoma, po občutku)
Svetla kokosova zmes
- 300 g kokosove moke
- 200 g sladkorja v prahu
- 300 g margarine
- 2 vaniljeva sladkorja
- 1 žlica ruma
Postopek
Temna zmes
- Mlete kekse zmešajte s sladkorjem v prahu in kakavom.
- Postopoma dodajajte mleko – toliko, da dobite mehko, a kompaktno maso, ki se lahko razvalja.
Svetla kokosova zmes
- V skledi z rokami zmešajte kokos, sladkor v prahu, margarino, vaniljev sladkor in rum.
- Mešajte, dokler ne dobite gladke kreme.
Oblikovanje
- Temno zmes razvaljajte na peki papir ali folijo v pravokotnik.
- Enakomerno namažite kokosovo zmes po površini.
- Previdno zvijte v salamo – tesno, da se obe plasti lepo združita.
Hlajenje
- Salamo zavijte v folijo in jo postavite v hladilnik (ali za hitrejši rezultat – za 1 uro v zamrzovalnik).
Postrežba
- Pred serviranjem narežite na lepe kolobarje.
Ko ni časa za peko: popolna sladica iz ene kreme in treh okusov
Zadnji prispevki
- Nihče ni pomislil na to: samo ena kuhinjska sestavina odstrani madeže z oblačil bolje kot pralni prašek
- Dom vpliva na finance in odnose: s temi preprostimi spremembami se energie obrnejo v vašo korist
- Piščanec v kremni česnovi omaki, ki se kar topi v ustih: preprost recept, ki navduši vsakogar
- Pranje puhovke: dodajte samo eno stvar v boben in bo kot nova
- Ko ni časa za peko: popolna sladica iz ene kreme in treh okusov
















































