Kruhova rolada je tista domača klasika, ki jo pogosto pozabimo, a vedno znova navduši. Nastane iz povsem preprostih sestavin, priprava je hitra, rezultat pa okusen, mehak in kot naročen za vse vrste omak. Še posebej pride prav takrat, ko nam ostane star kruh, ki ga ne želimo zavreči. S to jedjo ga spremenimo v čudovito, puhasto prilogo, ki se odlično poda k golažu, pečenim mesom, gobovim omakam ali zelenjavnim enolončnicam.

Zanimivost

Kruhove rolade izvirajo iz alpskega območja (Avstrija, Bavarska, Južna Tirolska), kjer so jih gospodinje pripravljale prav zato, da bi porabile star kruh. Danes veljajo za eno najbolj priljubljenih tradicionalnih prilog k omakam in pečenkam.

Sestavine

  • 500 g starega belega kruha
  • 250 ml mleka
  • 2 jajci
  • 1 rdeča čebula
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
  • sol in poper

Postopek priprave

  • Kruh narežemo na majhne kocke in ga prelijemo z vročim mlekom, da se zmehča.
  • Na maslu prepražimo drobno sesekljano rdečo čebulo, da postekleni, in jo dodamo k namočenemu kruhu.
  • Primešamo jajci, peteršilj, sol in poper ter dobro premešamo. Masa mora biti kompaktna, vendar ne premehka.
  • Zmes položimo na čisto kuhinjsko krpo in oblikujemo rolado. Tesno jo zavijemo ter konce krpe zvežemo.
  • Rolado kuhamo v velikem loncu z vročo vodo približno 20 minut.
  • Ko je kuhana, jo odvijemo, nekoliko ohladimo in narežemo na rezine. Postrežemo takoj.

Nasvet

Za bolj izrazit okus lahko v maso dodate prepražene koščke slanine, drobnjak ali malo muškatnega oreščka. Če je kruh zelo suh, dodajte še malo mleka.

Poskusite te mlince – nikoli več jih ne boste kupovali


Zadnji prispevki

Prejšnji članek5 preprostih idej za doma narejen adventni venček