Ta lešnikov kolač je prava poslastica za vse čokoholike in ljubitelje lešnikov.

Sestavine

Za 2 biskvita:

  • 8 beljakov
  • 200 g sladkorja
  • 160 g praženih in mletih lešnikov
  • 4 žlice moke

Za vmesno plast:

  • 100 g praženih in sesekljanih lešnikov
  • 150 g Nutelle

Za kremo:

  • 1 vrečka želatine v prahu (10 g)
  • 4 rumenjaki
  • 5 žlic sladkorja
  • 200 ml mleka
  • 160 g Milka Noisette čokolade (2 x 80 g)
  • 250 ml sladke smetane za stepanje

Za ganache glazuro:

  • 200 g jedilne čokolade
  • 250 ml sladke smetane za stepanje

Postopek

  1. V posodi stepite 4 beljake v trd sneg. Postopoma dodajajte 100 g sladkorja in stepajte, dokler ni masa čvrsta in sijoča.
  2. Dodajte 80 g mletih lešnikov in 2 žlici moke. Previdno premešajte z metlico.
    Maso enakomerno razporedite v pekač (20 x 28 cm), obložen s papirjem za peko. Pecite v ogreti pečici na 180 °C približno 25 minut.
  3. Pečen biskvit pustite, da se popolnoma ohladi, nato ponovite postopek za drugi biskvit.
  4. Želatino prelijte s 4 žlicami hladne vode in pustite nabrekati.
  5. Rumenjake stepite s sladkorjem, dodajte mleko in dobro premešajte.
  6. Mešanico kuhajte na srednji temperaturi ob stalnem mešanju, da se zgosti. Odstavite z ognja.
  7. Dodajte nalomljeno Milka Noisette čokolado in nabreklo želatino. Mešajte, dokler se čokolada in želatina popolnoma ne raztopita.
  8. Kremo prelijte v drugo posodo, pokrijte s folijo, da preprečite nastanek skorjice, in pustite, da se popolnoma ohladi.
  9. Ohlajeno kremo še enkrat stepite z električnim mešalnikom.
  10. Ločeno stepite sladko smetano, nato jo nežno vmešajte v kremo.
  11. Prvi biskvit položite na podstavek in ga premažite z Nutello (če je Nutella pretrda, jo rahlo segrejte).
  12. Čez Nutello posujte sesekljane pražene lešnike.
  13. Po želji namestite obroč za lažje sestavljanje (ni obvezno).
  14. Čez lešnike razporedite pripravljeno čokoladno kremo in pokrijte z drugim biskvitom.
  15. Kolač postavite v hladilnik, dokler pripravljate ganache.
  16. Sladko smetano segrejte do vretja.
  17. Vročo smetano prelijte preko nalomljene jedilne čokolade. Mešajte, dokler ni masa gladka.
  18. Ganache rahlo ohladite, da se malo zgosti (če želite ravno površino, uporabite ganache, dokler je še tekoč; sicer ga lahko namažete, ko se bolj zgosti).
  19. Ganache prelijte ali namažite po vrhu kolača.
  20. Kolač pustite v hladilniku čez noč, da se dobro strdi in da se okusi povežejo.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Recept za hitro jabolčno pecivo, ki je naravnost odlično


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Samo najostrejši umi lahko opazijo skrito besedo ‘BINGO’ v 5 sekundah!
Naslednji članekNajlepše misli ob materinskem dnevu