Ta lešnikov kolač je prava poslastica za vse čokoholike in ljubitelje lešnikov.
Sestavine
Za 2 biskvita:
- 8 beljakov
- 200 g sladkorja
- 160 g praženih in mletih lešnikov
- 4 žlice moke
Za vmesno plast:
- 100 g praženih in sesekljanih lešnikov
- 150 g Nutelle
Za kremo:
- 1 vrečka želatine v prahu (10 g)
- 4 rumenjaki
- 5 žlic sladkorja
- 200 ml mleka
- 160 g Milka Noisette čokolade (2 x 80 g)
- 250 ml sladke smetane za stepanje
Za ganache glazuro:
- 200 g jedilne čokolade
- 250 ml sladke smetane za stepanje
Postopek
- V posodi stepite 4 beljake v trd sneg. Postopoma dodajajte 100 g sladkorja in stepajte, dokler ni masa čvrsta in sijoča.
- Dodajte 80 g mletih lešnikov in 2 žlici moke. Previdno premešajte z metlico.
Maso enakomerno razporedite v pekač (20 x 28 cm), obložen s papirjem za peko. Pecite v ogreti pečici na 180 °C približno 25 minut. - Pečen biskvit pustite, da se popolnoma ohladi, nato ponovite postopek za drugi biskvit.
- Želatino prelijte s 4 žlicami hladne vode in pustite nabrekati.
- Rumenjake stepite s sladkorjem, dodajte mleko in dobro premešajte.
- Mešanico kuhajte na srednji temperaturi ob stalnem mešanju, da se zgosti. Odstavite z ognja.
- Dodajte nalomljeno Milka Noisette čokolado in nabreklo želatino. Mešajte, dokler se čokolada in želatina popolnoma ne raztopita.
- Kremo prelijte v drugo posodo, pokrijte s folijo, da preprečite nastanek skorjice, in pustite, da se popolnoma ohladi.
- Ohlajeno kremo še enkrat stepite z električnim mešalnikom.
- Ločeno stepite sladko smetano, nato jo nežno vmešajte v kremo.
- Prvi biskvit položite na podstavek in ga premažite z Nutello (če je Nutella pretrda, jo rahlo segrejte).
- Čez Nutello posujte sesekljane pražene lešnike.
- Po želji namestite obroč za lažje sestavljanje (ni obvezno).
- Čez lešnike razporedite pripravljeno čokoladno kremo in pokrijte z drugim biskvitom.
- Kolač postavite v hladilnik, dokler pripravljate ganache.
- Sladko smetano segrejte do vretja.
- Vročo smetano prelijte preko nalomljene jedilne čokolade. Mešajte, dokler ni masa gladka.
- Ganache rahlo ohladite, da se malo zgosti (če želite ravno površino, uporabite ganache, dokler je še tekoč; sicer ga lahko namažete, ko se bolj zgosti).
- Ganache prelijte ali namažite po vrhu kolača.
- Kolač pustite v hladilniku čez noč, da se dobro strdi in da se okusi povežejo.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Recept za hitro jabolčno pecivo, ki je naravnost odlično
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Vam uspe najti hiško, ki se razlikuje od ostalih?
- Za spremembo ražnjiče pripravite na takšen način, všeč bodo vsem
- Pospešite cvetenje svojih vrtnic: Kar običajno vržete v smeti, zakopljite v zemljo
- Napake, ki jih vsi delamo pri peki palačink in zato niso tako okusne
- Kako odstraniti klopa in kaj storiti, če se glava zagozdi?
- Odpoklic izdelka: Če ste to kupili v Sparu, lahko predstavlja tveganje za zdravje