Šunka v testu je tradicionalna velikonočna jed, ki ne sme manjkati na mizi za velikonočni zajtrk. Ta recept je enostaven za pripravo in zagotavlja okusno jed, ki bo navdušila vaše goste.
Sestavine
- 1 kg dimljene šunke
- 300 g ostre moke
- 300 g gladke moke
- ½ kocke svežega kvasa ali 1 vrečka suhega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- Ščep soli
- Mlačna voda (po potrebi)
- 1 jajce (za premaz)
Postopek
- Priprava kvasa: V malo mlačne vode (ne več kot 30 °C) dodajte žličko sladkorja in razdrobite kvas. Pustite na sobni temperaturi, da kvas začne delovati.
- Priprava testa: V večjo posodo presejte obe moki, dodajte sol in pripravljeni kvas. Počasi dodajajte mlačno vodo in z rokami zamesite gladko testo. Količino vode prilagodite glede na vpojnost moke.
- Vzhajanje testa: Testo pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite na toplem mestu približno eno uro, da naraste.
- Oblikovanje: Ko je testo vzhajano, ga razvaljajte na debelino približno 2 cm. Na sredino položite kuhano in ohlajeno šunko ter jo popolnoma ovijte s testom. Po želji lahko iz preostalega testa oblikujete dekorativne vzorce.
- Pečenje: Površino testa premažite z razžvrkljanim jajcem. Pečico segrejte na 180 °C in šunko v kruhu pecite približno 20 do 30 minut, odvisno od velikosti.
- Postrežba: Pečeno šunko v kruhu nekoliko ohladite, nato jo narežite na debelejše rezine. Postrezite s kuhanimi jajci, redkvicami in mlado čebulo.
Video recept
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Vam uspe najti hiško, ki se razlikuje od ostalih?
- Za spremembo ražnjiče pripravite na takšen način, všeč bodo vsem
- Pospešite cvetenje svojih vrtnic: Kar običajno vržete v smeti, zakopljite v zemljo
- Napake, ki jih vsi delamo pri peki palačink in zato niso tako okusne
- Kako odstraniti klopa in kaj storiti, če se glava zagozdi?
- Odpoklic izdelka: Če ste to kupili v Sparu, lahko predstavlja tveganje za zdravje