Recept se ponaša z mehko teksturo zahvaljujoč kombinaciji jajc, masla in olja, obenem pa s toplim, globokim okusom temnega ruma, ki se odlično poveže z vanilijo. Priprava je enostavna, rezultat pa je izjemno sočen kolač, ki je popoln tako za praznike kot za vsakdanjo sladko razvajanje.

Sestavine

Za testo:

  • 440 g mehke bele moke
  • 1½ žličke pecilnega praška
  • ¾ žličke soli
  • 400 g kristalnega sladkorja
  • 170 g masla (zmehčanega)
  • 60 ml rastlinskega olja
  • 3 velika jajca (sobne temperature)
  • 2 rumenjaka (sobne temperature)
  • 2 žlički vaniljevega ekstrakta
  • 180 ml temnega ruma
  • 120 ml polnomastnega mleka

Za glazuro:

  • 85 g masla
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 2 žlici vode
  • ščepec soli
  • 60 ml temnega ruma

Postopek

  1. Pečico segrejemo na 165 °C.
  2. V večji skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol.
  3. V drugi veliki posodi z električnim mešalnikom stepemo sladkor, maslo in olje, dokler ne dobimo svetle in puhaste zmesi (približno 5 minut).
  4. Postopoma dodajamo jajca in rumenjake, enega za drugim. Po vsakem dodatku dobro premešamo. Dodamo še vaniljev ekstrakt.
  5. V merilni skodelici zmešamo rum in mleko.
  6. Mešanico suhe sestavine in rumove mešanice dodajamo v treh izmeničnih korakih: začnemo s tretjino moke, nato polovico tekočine, spet moko, preostanek tekočine in na koncu še moko. Občasno postrgamo robove posode.
  7. Model namastimo z maslom in pomokamo ali popršimo s sprejem za peko.
  8. Zmes vlijemo v model in ga nekajkrat nežno potolčemo ob pult, da se masa enakomerno razporedi.
  9. Pečemo približno 60 minut oziroma dokler zobotrebec, vstavljen v sredino, ne pride ven čist.
  10. Približno 10 minut pred koncem peke v kozici na srednjem ognju stopimo maslo.
  11. Dodamo sladkor, vodo in ščepec soli. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi, in kuhamo približno 2 minuti.
  12. Previdno vlijemo rum, premešamo in kuhamo še 2–3 minute, dokler se zmes nekoliko ne zgosti.
  13. Odstavimo in glazuro prelijemo v toplotno odporno skodelico.
  14. Pečen kolač vzamemo iz pečice in ga z leseno paličico ali nabodalom na več mestih prebodemo.
  15. Polovico glazure previdno prelijemo po še toplem kolaču v modelu in pustimo 15 minut, da se vpije.
  16. Preostanek glazure polijemo ali s čopičem premažemo po vrhu.
  17. Hranimo pokrito pri sobni temperaturi do 4 dni.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Pripravite tale kolač s kremnim sirom in navdušite vse okoli sebe


Zadnji prispevki

Prejšnji članekUstvarite pravo umetnino: Skuhajte pirhe v tem čaju in dobili boste senco nočnega neba
Naslednji članekOptična iluzija: Če imate dober vid, boste vsiljivko na sliki našli v 5 sekundah