Prazniki so čas za zavijanje daril, petje božičnih pesmi in sladek vonj začinjenih vročih napitkov, katerih vonj se širi po vaši hiši. Kako pa se vaše telo odzove na toplo, začinjeno tekočino? Koristi kuhanega vina za zdravje obstajajo!

“Kuhano vino združuje rdeče ali belo vino in sezonske okuse ter začimbe, kot so pomaranče, cimet, muškatni orešček, nageljnove žbice in piment,”  pove Ginger Hultin R.D.N., dietetični nutricionist in predstavnik Ameriške akademije za dietetiko in prehrano. Alkoholne pijače, začinjene z začimbami, so v 19. stoletju postale priljubljene kot “zdrava” pijača, ki preprečuje prehlad in gripo, pravi zgodovinarka hrane Annie Gray.

Ne glede na to, ali ga kupite v supermarketu ali pa nad štedilnikom skuhate svoje vino ali jabolčni sok z vrečko cimeta in začimb, tukaj so možne zdravstvene koristi kuhanega vina in opozorila.

Začimbe so zelo koristne

“Vse te zimske začimbe vsebujejo protivnetne učinke s številnimi antioksidanti in posebnimi spojinami,” pravi Hultin. Klasična kombinacija začimb, ki vključuje jagode pimentov, cele nageljnove žbice, ingver, muškatni orešček ali dve cimetovi palčki.

Citrusi vam povečajo dozo vitaminov

Citrusi vsebujejo antioksidant vitamin C, kalij in vitamine B,” pravi Hultin. Vitamin C telesu pomaga obvladovati vnetja, pomaga pa tudi pri celjenju ran in tvorbi kolagena, piše Harvard Health. Študija iz leta 2015, objavljena v časopisu Chemistry Central Journal, je citruse imenovala “zakladnica” potencialno koristnih spojin za zdravje ljudi, vključno z zmanjšanjem tveganja za bolezni srca in ožilja.

Obstajajo dokazi, da rdeče vino vsebuje koristne spojine

“Raziskave o potencialnih koristih vina za zdravje kažejo, da lahko rdeče vino, če ga uživamo v majhnih količinah, prispeva k dvigu dobrega holesterola HDL in rahlo razredči kri z zmanjšanjem agregacije trombocitov, kar lahko podpira zdravje srca,” pravi Hultin.

Ves alkohol je treba piti zmerno

Ampak obstaja opozorilo glede koristnosti rdečega vina. “Najnovejše prehranske smernice jasno kažejo, da nihče ne sme začeti uživati alkohola ali piti pogosteje na podlagi možnih koristi za zdravje,” pravi dr. Sarin. 26-letna študija, objavljena v The Lancet leta 2018, je pokazala, da nobena stopnja uživanja alkohola ne bi smela veljati za varno. “Za mnoge ljudi možne koristi ne odtehtajo tveganj in izogibanje alkoholu je najboljši način,” pravi.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekČe se danes še niste dobro nasmejali, potem obvezno poglejte ta video
Naslednji članek10 idej za praznične nohte