Čeprav je vaša kuhalna plošča nekaj najboljšega v kuhinji, jo je pogosto zelo težko očistiti, saj ponavadi ne vemo, kaj lahko uporabimo, da je ne popraskamo ali pustimo sledi na njej.

Na žalost lahko nekatere na videz neškodljive navade povzročijo uničenje steklene kuhalne plošče. Pravijo, da je preventiva vedno dobra stvar in to velja tudi za kuhalne plošče. Predstavljamo vam vse kuharske in čistilne navade, ki se jim boste želeli izogniti, da bo vaša steklena kuhalna plošča v brezhibnem stanju.

1. Uporaba grobih gobic

Če imate na štedilniku zažgano hrano ali trdovratne madeže, vas bo morda zamikalo, da bi izvlekli zmogljive čistilnike. Toda tudi drgnjena stran gobice je lahko preveč za občutljivo površino steklene kuhalne plošče. Abrazivna čistila ali čistilna orodja (vključno z jekleno volno) lahko povzročijo drobne praske ali celo globoke jamice na kuhalni plošči. Držite se mehke strani gobe ali še bolje kupite gobice, ki so namenjene za čiščenje kuhalnih plošč.

5 stvari, s katerimi uničujete vašo kuhalno ploščo

2. Uporaba čistila, ko je štedilnik še vroč

Včasih lahko pomivanje posode, ko je še vroča, pomaga odstraniti maščobo in umazanijo, vendar isto načelo ne velja za steklene kuhalne plošče. Pustite, da se kuhalna plošča popolnoma ohladi, preden uporabite kakršno koli čistilo, kemikalijo, saj se lahko čistilo zažge na kuhalni plošči in povzroči trajne poškodbe.

3. Uporaba čistila za steklo za čiščenje kuhalne plošče

Zdi se logično, da čistilo za steklo (kot je Stelex) uporabite na stekleni kuhalni plošči, vendar tega raje ne storite. Sestavine v čistilu so pregrobe za stekleno kuhalno ploščo in lahko pustijo trajne madeže in proge.

4. Drsenje težke kuhinjske posode po površini kuhalne plošče

Pazite, da težkih loncev in posode ne drsate po plošči, saj to lahko povzroči na njej odrgnine in večje praske.

5. Steklene kuhalne plošče ne očistite po vsaki uporabi

Če pustite nered za drug dan, to ni dobra stvar. Če vam kaj zakipi ali se poškropi, to čim prej obrišite z vlažno krpo (ne pozabite, da čistilne raztopine ne uporabljajte, dokler je še plošča vroča, mokra krpa pa je primerna). Po vsaki uporabi pustite, da se kuhalna plošča popolnoma ohladi, poškropite površino kuhalne plošče s kisom ali vašim najljubšim čistilom za steklene plošče, jo obrišite z vlažno krpo iz mikrovlaken in posušite.

MORDA VAS ZANIMA TUDI TO: Kako hitro očistiti steklokeramično ploščo?

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Hitra sladica, ki jo pripravite v samo nekaj minutah, pa še brez peke in želatine je
Naslednji članekUganka: Najdete 10 razlik na spodnji sliki?