Med pogosto velja za povsem naravno alternativo sladkorju in ima dodane antioksidativne in protivnetne lastnosti. Toda nekateri uporabniki družbenih omrežij trdijo, da lahko način uporabe medu onemogoči te zdravstvene koristi.

1. Je surovi med res bolj zdrav?

Surovi med pogosto ni segret ali filtriran, zato vsebuje sledi cvetnega prahu, kvasovk in antioksidantov. Vendar raziskave ne potrjujejo posebnih koristi za zdravje v primerjavi z navadnim medom. Količina antioksidantov je precej majhna v primerjavi z zelenjavo, kot je listnata zelenjava.

2. Ali med postane strupen, če ga dodamo v vroč čaj?

Ne. Ni dokazov, da bi se pri segrevanju medu sproščali strupi. Dajanje medu v vročo vodo ali čaj ne predstavlja nevarnosti in ni povezano z zastrupitvami.

3. Je uporaba kovinske žlice za med škodljiva?

Ne. Kovinska žlica ne uniči medu. Edina izjema bi bila uporaba redkih kovin, kot sta srebro ali platina, ki lahko vplivata na določene sestavine medu, vendar gre za zelo redek primer.

4. Ali med lajša sezonske alergije?

Trditev ni podprta z zanesljivimi dokazi. Lokalni med lahko vsebuje nekatere pelode iz okolja, vendar najverjetneje ne bo imel opaznega vpliva na alergije. Učinek, če obstaja, je zelo omejen.

5. Ali med zdravi rane?

Medicinski (steriliziran) med lahko pospeši celjenje ran in opeklin. Navaden med iz trgovine pa ni primeren za nanos na odprte rane, saj ni pripravljen za medicinsko uporabo.

6. Je med bolj zdrav od belega sladkorja?

Med in sladkor sta oba vir ogljikovih hidratov, ki jih telo predela v krvni sladkor. Čeprav ima med naravni izvor, ni nujno bolj zdrav – še vedno gre za sladilo, ki ga je treba uživati zmerno.

Čeprav med velja za naravno in hranljivo živilo, večina pogosto ponavljanih trditev ni znanstveno potrjenih. Njegova uporaba je lahko koristna, a ne v vlogi čudežnega zdravila.

PREBERITE TUDI: Na takšen način lahko nadomestite sladkor v sladicah, da bi bile bolj zdrave


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Tunin namaz, ki ga boste velikokrat pripravljali, tako je okusen
Naslednji članekPripravite krompir na takšen način – nastane slastna jed iz pečice, ki jo boste pripravljali znova in znova