Če se iz zdravstvenih, ali prehranskih razlogov izogibate moki, potem je ta recept za čokoladno torto brez moke idealen za vas. Pa še zelo preprost je za pripravo.
Sestavine
- 165 g sesekljane čokolade za peko
- 125 g masla
- 150 g granuliranega sladkorja
- 1 žlička instant espressa v prahu
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 3 jajca rahlo stepena
- 40 g dobrega temnega kakava kakava
- 180 g polsladkih čokoladnih koščkov
- 120 ml goste smetane za stepanje
- 2 žlici zmehčanega masla
Postopek
- Pekač namastite z zmehčanim maslom in vanj položite izrezan kos pergamentnega papirja. Nato dodajte še zmehčano maslo na vrh pergamenta in na stranice. Odložite za pozneje.
- V skledo, primerno za mikrovalovno pečico, dodajte drobno sesekljane koščke čokolade za kuhanje skupaj z maslom. V intervalih stopite v mikrovalovni pečici in pazite, da se čokolada ne pregreje. Segrevajte, dokler se ne stopi, in premešajte.
- Zdaj dodajte sladkor, vanilijo, stepena jajca in espresso v prahu. Z metlico mešajte do gladkega.
- Dodajte kakav v prahu in ponovno premešajte.
- Testo za torto vlijte v pripravljen pekač in pecite pri 180 stopinjah približno 25 minut.
- Ko je pečeno, pustite 15 minut hladiti v pekaču. Nato s tankim nožem potegnite po robu in obrnite na rešetko za hlajenje (tako da je spodnji del zdaj zgornji). Naj se popolnoma ohladi.
- Za pripravo čokoladnega ganacheja dodajte čokoladne koščke v skledo. Smetano zavrite (na štedilniku ali v mikrovalovni pečici). Nato vročo smetano prelijte čez čokoladne koščke.
- Mešajte, dokler ni gladko, nato dodajte zmehčano maslo in ponovno mešajte, dokler se popolnoma ne stopi in postane gladko.
- Pod hladilno rešetko postavite krožnik in torto prelijte s toplim čokoladnim ganachem.
- Ohladite.