Verjetno veste, da uporaba mikrovalovne pečice ni zdrava in vam tega ne potrebujemo dodatno razlagati, ampak vsak se sam odloči kaj uporablja in katerim nasvetom bo sledil, ne bomo vam solili pameti.
Vseeno pa vas želimo opozoriti na določeno hrano, ki ob pogrevanju v mikrovalovni pečici spremeni strukturo, okus, postane strupena ali rakotvorna.
PREBERITE TUDI: 15 stvari, ki se jih morate znebiti za vedno
KROMPIR
Krompir, ki je pravilno ohlajen, se lahko zopet pogreje, vendar ne v mikrovalovni pečici, saj se na njem hitro razvije bakterija, ki je pogrevanje v mikrovalovki ne uniči.
PIŠČANEC
Pogrevanje piščanca v mikrovalovni pečici ni zaželeno, saj vodi do spremembe naravnih beljakovin, ki vam lahko povzročijo prebavne motnje. Bolje bo, da ga pogrejete na štedilniku, pri nizkih temperaturah in počasi.
GOBE
Gobe se ne smejo pogrevati na splošno, zato tudi pogrevanje v mikrovalovni pečici ni izjema.
JAJCA
Pogreta jajca spremenijo okus in niso užitna, lahko postanejo tudi strupena in vodijo do prebavnih motenj.
ŠPINAČA
Pogrevanje špinače povzroči nastanek nitritov, ki dokazano povzročajo raka.
RDEČA PESA
Rdeče pese se ne pogreva, saj postane ob pogrevanju neužitna in v nekatrih primerih celo rakotvorna.
HRANA Z VELIKO OLJA
Hrana, ki ima veliko olja ali je bila pripravljena v veliko olja, je neprimerna za pogrevanje, saj olje ne prenese visokih temperatur. Prav zato se v mikrovalovki izogibajte pogrevanju denimo ocvrtih jedi, saj lahko visoke temperature, katerim so jim izpostavljene površine, spodbudijo nastajanje škodljivih prostih radikalov.
RIŽ
Na rižu se hitro razmnožijo bakterije, ki so škodljive za zdravje, katere pa mikrovalovka ob pogrevanju ne uniči. Klasično pogrevanje na štedilniku bo veliko bolj primerno za riž.