Sveži, sočni izdelki se morda zdijo odlična poživitev zimskih dni, vendar moramo imeti v mislih, da je večina teh izdelkov v hladnejših mesecih pripeljana iz toplejših regij. Med tem postopkom lahko njihove blagodejne lastnosti izzvenijo, tako da ostane le malo prehranske vrednosti. V resnici je lahko tudi nekaj okusnih izdelkov proizvedenih lokalno, dejansko precej škodljivih pozimi.
1. Šparglji
Najboljši čas za šparglje je pomlad, njihova sezona. Pozimi šparglji pripotujejo iz Peruja ali Kitajske. V obdobju transporta ne samo, da okus in tekstura začneta bledeti, ampak tudi vitamini izginejo.
2. Mlečni izdelki
Nekatere mlečne izdelke kot sta skuta in mleko, je treba pozimi uživati previdno. Skuta lahko poveča izločanje sluzi iz žlez in lahko vpliva na splošno stanje telesa. Ljudje, ki že imajo kašelj ali prehlad ali pa trpijo zaradi astme, lahko težavo poslabšajo z uživanjem.
3. Sladkor
Izkazalo se je, da sladkor spodbuja depresivno razpoloženje, še zlasti pozimi. Vnos sladkorja sproži vnetne procese v vašem telesu in zmanjša sproščanje dopamina, ki igra pomembno vlogo pri tem, kako čutimo zadovoljstvo. Zima je za mnoge že precej mračna, dodatna poraba sladkorjev pa jo lahko še poslabša.
4. Rdeče meso
Rdeče meso je odličen vir beljakovin, ki so potrebne za krepitev mišic in presnovo. Vendar pa pogosto uživanje le-teh lahko povzroči večjo koncentracijo sluzi v grlu. V zimskem času je bolje izbrati piščanca ali ribe.