Oktober je čudovit mesec jesenskih barv in prvih zmrzali. Jesenski, modro nebesni dnevi so pravi čas za pospravljanje in urejanje na vrtu. Če pridelujete sadje in zelenjavo, je še veliko obiranja in shranjevanja za hladne zimske mesece.

Kaj pa moramo še narediti na vrtu?

• Če je vaš rastlinjak dokaj prazen, je zdaj pravi čas, da ga očistite in razkužite. To omogoča več svetlobe in preprečuje prezimovanje škodljivcev in bolezni.

• Poltrde rastline zaščitite s flisom ali jih prinesite v rastlinjak brez zmrzali.

• Pometite vso odpadlo listje, ki vsebuje glivične spore, in nudijo idealna skrivališča za polže in ostale škodljivce.

• Dvignite in razdelite vse prenatrpane zelene trajnice, medtem ko so tla še topla.

• Končajte z obiranjem fižola in graha. Ko končate s pridelavo, rastlino preprosto odrežite pri tleh in pustite korenine v tleh. Ti posevki vsebujejo dušik, ki se počasi sprošča v tla, ko se korenine razpadajo.

• Če nameravate naslednje leto pridelovati fižol, začnite pripravljati mesto z izkopavanjem jam in polnjenjem gnoja ali komposta

• Poberite buče pred prvimi pozebami. Če ostanejo zunaj, hitro postanejo kašaste.

• Ko nabirate zelje, pustite koren v zemlji in naredite rez po steblu, da spodbudite izpiranje manjših listov.

• Glave jesenske cvetače zaščitite pred zmrzaljo tako, da okoli njih ovijete zunanje liste in jih pritrdite z vrvico. Lahko pa uporabite flis.

• Zmanjšajte porumenele liste špargljev na 5 cm od tal.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekUganka le za prave genije, večini spodleti
Naslednji članekNaredi sam: halloween izrezljane buče