Pečenje pizze na žaru je lahko nekoliko stresno, če je še nikoli niste pripravili. Najboljše pizze na žaru so narejene z zelo vročim žarom, testo za pizzo pa precej hitro porjavi. A nič zato, če se zadeve lotite pravilno, bo pizza odlična.

Testo, ki ga, iskreno rečeno, lahko kupimo v trgovini, vzamemo iz hladilnika približno pol ure pred časom žara, da ga lažje raztegnemo in oblikujemo brez trganja. Če pripravljate več kot eno pico, drugo kepo testa vzemite iz hladilnika približno 15 minut po prvi, sicer bo pretoplo, zaradi česar bo precej težko zdrsnilo na žar.

Ko se vaše testo nekoliko segreje, ga počasi raztezajte, z vsakim raztezanjem vrtite in ustavite, če začnete videti prosojno na mestih. Vzemi si čas! Bodi prijazen do testa!

Vsak dodatek dobro preučite

Z izjemo sira in šunke je treba vsak dodatek, ki ga je treba skuhati, spečti ali sicer kako toploto obdelati, predhodno skuhati ali popečti. Gobe, na primer, med kuhanjem pice preprosto ne bodo imele časa, da izgubijo vlago in se pravilno zapečejo, česen pa ne bo imel možnosti, da se zmehča.

Klobase, piščance in druge surove živalske beljakovine je očitno treba kuhati, toda tudi zelenjavo, gobe. Resnično pomislite na okuse, ki jih želite dobiti iz vsakega dodatka, in te okuse nagovorite, preden jih potresete po testu. Pazite tudi, da ne boste pretiravali. Dva dodatka in veliko sira – sicer bo vaša pizza pretežka in prevlažna.

Pripravljeni na pizzo z žara?

Za pripravo pizze na žaru boste potrebovali:

  • Testo za pizzo, če ga ne kupujete ga lahko pripravite po tem receptu >>
  • Omaka za pizzo (pelati + origano)
  • Sir 
  • Dodatki po izbiri (šunka, salama, gobe, koruza …)
  • Moka za valjanje ali raztezanje testa
  • Koruzna moka za prašenje (neobvezno)

Približno pol ure pred časom pečenja na žaru vzemite testo iz hladilnika in ga postavite na površino, zaprašeno z moko. Uporabljamo velik na glavo obrnjen pekač, ker ga je enostavno prenašati zunaj, testo pa lahko potisnemo neposredno s pekača naravnost na žar. 

Če uporabljate žar na oglje, napolnite kurišče in ga zakurite. Ko je oglje delno upepeljeno, ga postavite na eno stran žara, na vrh postavite rešetko in popolnoma odprite zgornje in spodnje odprtine. Če uporabljate plinski žar, ustrezno nastavite gorilnike. (Z zunanjim termometrom nadzirajte temperaturo, ne glede na vrsto žara, ki ga uporabljate.)

Testo raztegnite v krožno obliko in ne skrbite, če ta oblika ni popolnoma okrogla. Eno stran testa obrišite s tanko prevleko oljčnega olja, nato potisnite in obrnite testo (naoljeno s stranjo navzdol) na rešetke na oglju (ali plamenih). Pustite žar odkrit in pustite, da se kuha približno minuto, dokler ne začne mehurčati in ne zavohate rahlega vonja po pečenju. Med kuhanjem zgornji del (ki bo kmalu postal spodnji) premažite z oljčnim oljem in ga poprašite s koruzno moko.

Po približno minuti (največ) preobrnite testo in vrh premažite z omako, potresite sir in dodajte ostale dodatke, nato pa vse skupaj potisnite na stran s posredno toploto zaprite pokrov in pustite, da se kuha, dokler se sir ne stopi.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTo so aplikacije, ki vam na telefonu lahko ukradejo geslo
Naslednji članekIdeje za čudovite poletne terase