Ste opazili tiste drobne muhe, ki so se nabrale okoli vašega prezrelega sadja? Ste se nekega dne zbudili in našli kolonijo odmrlih vinskih mušic, ki so se razlegale po vaših kuhinjskih pultih.  Če ste v bitki z rojem vinskih mušic, niste sami. Lastniki domov po vsem svetu se soočajo z enako zaskrbljujočo bitko, ko gre za te muhe, ki se hitro proizvajajo.

Vinskih mušic se je tako težko znebiti, saj rodijo zelo hitro, od jajčne faze pa v približno 10 dneh preidejo v popolno vinsko mušico.

Če ste pripravljeni končati bitkov vašem domu, preberite, kako.

Nasvet št. 1: Naredite jim močno pijačo

Pri sadjuje tako privlačno, da začne fermentirati – in vonj in okus je vinskim mušicam neustavljiv. Obožujejo okus fermentiranih živil – in to je vaš ključ, da jih pritegnete in z enim samim korakom ubijete. Naredite jim močno fermentirano pijačo z uporabo jabolčnega kisa.

Preprosto segrejte skodelico ali dve jabolčnega kisa in ga vlijte v kozarec. Dodajte kapljico mila za posodo in košček segnitega sadja – in dobili ste svoj ubijalski koktajl. Sadje jih privlači in ujele se bodo v past.

Nasvet št. 2: Naredite sadno past

Uporabite segnito sadje, ki ga že imate pri sebi, za izdelavo pasti za mušice. S sadjem napolnite kozarec in na vrh kozarca položite kos plastične folije. V plastično folijo naredite luknje, da fermentiran vonj uhaja iz kozarca.

Muhe bodo prišle v kozarec skozi luknje, vendar bodo zmedene, kako priti nazaj. Ko je kozarec poln muh, ga sperite z milnico, da jih pokončate.

Nasvet št. 3: Operite in shranite sadje in zelenjavo

Najprej ročno operite vso sadje in zelenjavo, ki pride v vaš dom. Ta korak ne samo odstrani škodljive pesticide s kože sadja, ampak lahko tudi izpere jajca vinskih mušic.

Od tam shranite oprano sadje v nove, čiste vrečke za shranjevanje, da ne boste kontaminirali hrane, tako da jo postavite nazaj v originalno vrečko, kjer bi lahko bilo več jajčec. Vsi radi držimo sadje in zelenjavo na pultih za lažji dostop in enakomerno dekoracijo. Če pa imate težave z mušicami, jih boste želeli pospraviti, dokler jih ne boste imeli pod nadzorom. Sadje in zelenjavo shranjujte v hladilniku. Za predmete, ki jih ni treba hladiti – ali pa bodo hitreje gnili v hladilniku – jih preprosto postavite v omare.

Nasvet št. 4: Pazite na vodo

Če imate v kuhinji sobne rastline, poskrbite, da jih ne boste preveč zalivali. Ko daste sobnim rastlinam preveč vode, ne samo, da jih ubijete ali povzročite plesni, ampak takoj ustvarite vlažno okolje in postanejo odlično gojišče za vinske mušice.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekVerjetno oblačila že vse življenje sušite narobe
Naslednji članek8 neverjetnih nasvetov, ki vam bodo olajšali kuhanje