Kumare so sezonska zelenjava, ki uspeva ob ustrezni negi. Rastline kumar imajo plitke korenine in zahtevajo pogosto zalivanje skozi celotno rastno sezono. So tudi hitri pridelovalci, zato je pogosto nabiranje kumar pomembno, da preprečimo, da bi porumenele. Nekateri se gojenja kumar lotijo tudi v loncih.

Kako vedeti, kdaj je kumara zrela?

Nabiranje kumar ni natančna znanost. Vendar so na splošno zrele in pripravljene za obiranje od 50 do 70 dni po sajenju. Kumara se običajno šteje za zrelo, če je svetlo srednje do temno zelena in čvrsta. Nabiranju kumar se izogibajte, ko so rumene, zabuhle, imajo potopljene površine ali nagubane konice. Te še zdaleč niso užitne in jih je treba takoj zavreči.

kumare

Kdaj nabrati kumaro

Veliko ljudi jih uživa, ko niso dovolj zrele. Poberete jih lahko kadar koli, preden postanejo preveč semenske ali semena postanejo trda. Tanke in majhne imajo navadno manj semen kot debelejše, zato boste morda želeli pobirati manjše. Pravzaprav večino kumar običajno nabiramo po velikosti, dolgi od 5 do 20 centimetrov. Najboljša velikost za nabiranje kumar je običajno odvisna od njihove uporabe in sorte. Na primer, kumare, ki se gojijo za kumarice, so veliko manjše od tistih, ki se uporabljajo za solate. Ker hitro rastejo, jih je treba nabirati vsaj vsak drugi dan.

Zakaj moje kumare postanejo rumene?

Mnogi se sprašujejo, zakaj kumare porumenijo? Ne smete dovoliti, da kumare postanejo rumene. Če naletite na rumeno kumarico, je običajno prezrela. Ko kumare dozorijo, začne njihova zelena barva, proizvedena iz klorofila, bledeti, kar ima za posledico rumenkast pigment. Kumare s povečanjem velikosti grenijo, rumene kumare pa na splošno niso primerne za uživanje. Rumena kumara je lahko tudi posledica virusa, preveč vode ali neravnovesja hranil. V nekaterih primerih rumene kumare izvirajo iz sajenja rumene mesne sorte, kot je limonina kumara, ki je majhna, v obliki limone.

Morda vas zanima tudi:

Prejšnji članekTako enostavno lahko ponovno oživite svoj pisarniški stol
Naslednji članek[Video] Surovo ali kuhano meso: katerega imajo mačke raje?