Jabolčni kis je vsesplošno znan kot zelo zdravilen, a sploh veste, zakaj in kako vpliva na telo?

1. Pomaga prebavi

Jabolčni kis pospeši prebavo in aktivira prebavne encime. V želodcu, trebušni slinavki in drugih mestih v telesu je v mirovanju veliko encimov. Te encime lahko aktivirajo le nekatere stvari. Kislina je eno od aktivatorjev encimov v želodcu, ki vam pomagajo razgraditi beljakovine. To je postopek, ki želodcu pomaga hitreje prebaviti hrano.

2. Nadzira patogene

Če razmislite, imate radi kumarice in drugo fermentirano zelenjavo, ki je kisla? Kislina, ki jo hranijo v hrani, preprečuje rast bakterij. Kadar uživate jabolčni kis, pomaga preprečiti prekomerno rast mikrobov, še posebej, če imate stanje, imenovano SIBO* ali tanko črevesno bakterijsko zaraščanje.

*Opredelitev SIBO ali majhne črevesne bakterijske zarastline: to je stanje, kjer bakterije rastejo na napačnem mestu, npr. v tankem črevesu namesto v debelem črevesu.

3. Pomaga pri absorpciji mineralov

Kalcij, magnezij in železo potrebujejo določen pH, da se absorbirajo. Če je vaš želodec preveč alkalen, ne boste mogli absorbirati toliko mineralov. Vitamini K, C in celo B12 potrebujejo kislino, da se lahko absorbirajo.

4. Lahko zmanjša napihnjenost

Zadnja stvar, ki jo želite, je napol prebavljena hrana v vašem prebavnem traktu. Jabolčni kis pospeši razgradnjo hrane in tako pomaga pri popolni prebavi beljakovin.

5. Zmanjša refluks

Običajno mora biti vaš želodec zelo kisel, da lahko zapre ventil na vrhu želodca. Ta ventil preprečuje, da bi vam želodčna kislina prišla po požiralniku. Ko je raven želodčne kisline nizka, se ventil ne zapre in kislina vam lahko razžira požiralnik. Izraz za to stanje je GERD, ki pomeni gastroezofagealno refluksno bolezen.

Če se želite počutiti bolje, vzamete katero koli kislino. Toda naslednjič, ko jeste, postane slabše. Zakaj? Ker to kislino naredite manj kislo. Torej sčasoma ta ventil ostane odprt in nenehno se lahko vrača, zaradi česar ste odvisni od zdravil. Če uživate jabolčni kis, pomaga, da se ventil popolnoma zapre, izboljša simptome refluksa kisline in GERD.

6. Pomaga sprostiti žolč

Vaša jetra potrebujejo določeno količino kisline za proizvodnjo žolča, ki se nato sprosti v žolčnik. Jabolčni kis lahko pomaga sprožiti in sprosti žolč, ki je v jetrih. Potem se počutite manj napihnjeni. Kislina pomaga tudi pri sproščanju encimov iz trebušne slinavke za popolnejšo prebavo.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekVaje, s katerimi izgubite maščobo okoli trebuha
Naslednji članek5 stvari, ki jih počnete pod tušem in vplivajo na vaše zdravje