Glede na vročinske valove, ki so nas to poletje zajeli, so mnogi ljubiteljski vrtnarji pričakovali hitro zorenje paradižnikov. Na žalost pa se dogaja ravno obratno. Zorenje paradižnikov je na nekaterih območjih zelo počasno, počasneje kot jeseni.

Kaj se pravzaprav dogaja?

Od oprašitve do popolne zrelosti paradižnika običajno mine šest do osem tednov. Dolžina tega obdobja je odvisna od sorte paradižnika in vremenskih razmer. Optimalna temperatura za zorenje paradižnika je med 21 in 24 °C. Ko temperature presežejo 29 do 32 °C, se proces zorenja močno upočasni ali celo ustavi.

Pri visokih temperaturah rastlina ne more proizvajati likopena in karotena, pigmentov, ki so odgovorni za tipično oranžno-rdečo barvo plodov. Zato lahko plod ostane dolgo zelen, čeprav je zrel.

Paradižniki počasi dozorevajo? Tukaj je nasvet, kako jih pospešiti

Pomembno je vedeti, da svetlobni pogoji nimajo velikega vpliva na zorenje paradižnika. Paradižnik za zorenje ne potrebuje svetlobe. Pravzaprav se plodovi, izpostavljeni neposredni sončni svetlobi, segrejejo do ravni, ki zavira sintezo pigmenta. Neposredna sončna svetloba lahko povzroči tudi opekline plodov.

Morebitno senčenje rastline bi lahko paradoksalno pospešilo zorenje. Ne odstranjujte listov, da bi plodove izpostavili soncu. Tudi rodovitnost tal ne igra velike vloge pri počasnem zorenju. Visoke ravni magnezija in nizke ravni kalija lahko povzročijo neenakomerno zorenje ali vršičke plodov, ki ostanejo zeleni. Vendar zemlja verjetno ni kriva za počasno zorenje, zato dodatno gnojenje ne bo pomagalo.

Če ne morete čakati, naberite plodove, ki kažejo prve barvne spremembe. Te plodove v fazi zrelega zelenega ploda lahko hranite pri sobni temperaturi (21-24 °C) v temi. Zaprt prostor je najboljši, saj etilen, plin, ki ga sproščajo plodovi med zorenjem, pospešuje zorenje drugega sadja. Če bodo zunanje temperature ostale visoke, bodo ti obrani plodovi hitreje dozoreli.

Kar zadeva okus, bi morali plodovi razviti okus in barvo, podobno tistim, ki bi jih dosegli z zorenjem na vrtu. Ključno je, da jih poberete, ko pokažejo prve znake zorenja (ne prej) in jih hranite na sobni temperaturi. V hladilniku ne shranjujte nezrelih plodov, saj jim tako popolnoma uničite okus in teksturo.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKrhka slivova pita, ki bo navdušila vsakogar
Naslednji članekOptična iluzija: Le ljudje z dobrim vidom bodo videli banano na sliki