Kremasta rižota s piro in gobami je okusna in nasitna jed, ki združuje nežne arome jurčkov, gob in belega vina. Z dodatkom parmezana in sveže sesekljanega peteršilja je ta jed popolna izbira za vse ljubitelje tople in tolažilne hrane, še posebej, ko potrebujete idejo za hitro kosilo.

Sestavine

  • 200 g pire
  • 15 g suhih jurčkov
  • 1 žlica zelenjavne mešanice začimb
  • 2 žlici masla
  • 200 g gob
  • Sol
  • črni poper
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 100 ml belega vina
  • 2 žlici smetane za kuhanje
  • 25 g naribanega parmezana
  • Majhen šopek svežega peteršilja

Postopek

  1. Piro prelijemo s hladno vodo in pustimo stati 20 minut.
  2. Posušene jurčke damo v manjšo posodo, prelijemo z 250 ml vrele vode in pustimo, da se namakajo.
  3. Za osnovo segrejemo 1 liter vode, dodamo zelenjavno mešanico začimb in premešamo, da se raztopi.
  4. V večji ponvi segrejemo 1 žlico masla in dodamo narezane gobe. Pražimo toliko časa, da tekočina iz gob izhlapi, nato rahlo solimo in popramo.
  5. Zmanjšamo ogenj, dodamo preostalo maslo, sesekljano čebulo in česen ter na kratko prepražimo.
  6. Odcejeno piro dodamo v ponev in mešamo toliko časa, da se pira povsem prepoji z maščobo.
  7. Zalijemo z belim vinom, ob pogostem mešanju rahlo kuhamo, dokler tekočina ne izhlapi, nato dodamo odcejene jurčke.
  8. Postopoma dodajamo pripravljeno osnovo (skodelico za skodelico) in kuhamo, dokler tekočina ne izpari in se pira zmehča, približno 20 minut.
  9. Vmešamo smetano za kuhanje in nariban parmezan ter premešamo, da postane rižota kremasta.
  10. Jed postrežemo takoj, toplo, po želji posuto s sveže sesekljanim peteršiljem in dodatnim parmezanom za okus.

Pirota z gobami (pirina rižota) – odlična je


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTo je lahko znak, da vam primanjkuje železa
Naslednji članekTedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #83