Ti nežno krhki piškoti z osvežilno limonino kremo so kot nalašč za predvelikonočni teden – krhko testo, polnjeno z mehko, svetlo rumeno kremo, oblikovano kot jajčka, bo očaralo prav vsakogar. Priprava je enostavna, rezultat pa prava paša za oči in brbončice.
Sestavine
Za krhko testo:
- 210 g (1 ¾ skodelice) gladke moke
- 110 g (1 skodelica) sladkorja v prahu
- 210 g (1 skodelica) masla
- 1 rumenjak
- naribana lupinica 1 limone
- nekaj kapljic limoninega soka
Za limonino kremo:
- 130 ml (½ skodelice) vode
- 60 ml (¼ skodelice) limoninega soka
- naribana lupinica 1 limone
- 25 g (¼ skodelice) koruznega škroba
- 50 g (¼ skodelice) sladkorja
- rumeno jedilno barvilo (po želji)
Za posip:
- sladkor v prahu
Postopek
- Testo: V večji skledi zmešajte moko in sladkor v prahu. Dodajte na koščke narezano maslo in ga s prsti vtrite v suhe sestavine, da dobite drobtinasto zmes. Dodajte rumenjak, limonino lupinico in nekaj kapljic limoninega soka. Na hitro pregnetite v gladko testo. Zavijte v folijo in postavite v hladilnik za 30 minut.
- Krema: V kozico vlijte vodo, limonin sok, dodajte lupinico, koruzni škrob, sladkor in jedilno barvilo. Na nizki temperaturi kuhajte, dokler ne nastane gladka, gosta krema. Pustite, da se ohladi.
- Ohlajeno testo razvaljajte na pomokani površini. Z modelčkom za jajčka izrežite piškote.
- Polovici izrezanih piškotov na sredini izrežite še manjši krog, da nastane okence.
- Piškote preložite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pecite pri 180 °C približno 15 minut oziroma dokler rahlo ne porumenijo. Ohladite.
- Na spodnji piškot brez luknje nanesite žličko limonine kreme, pokrijte z zgornjim
- piškotom z luknjo in rahlo pritisnite, da se krema lepo razporedi.
- Preden postrežete, piškote posujte s sladkorjem v prahu.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Velikonočni zajčki iz testa
Zadnji prispevki
- Velikonočna pogača, mehka kot puter
- Kako s prstov spraviti barvo za pirhe?
- Več kot 10 idej za barvanje pirhov
- To je vsestranska rastlina, ki so jo nabirale že naše babice in je izjemno zdravilna
- Čiščenje pred prazniki: To so stvari v vašem domu, ki jih gostje najprej opazijo
- Recept za šunko v testu, velikonočna jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi