Hren, ki ga uživamo, izvira iz korenine rastline Armoracia rusticana. Ko hren naribamo ali stremo, sprosti močna eterična olja, ki hitro “odprejo” nos in oči – to je tisti znani pekoč občutek v sinusih, ki ga začutimo ob zaužitju.

Navadno ga pripravljamo v dveh oblikah: kot preprosto zmes naribanega hrena in kisa ali kot kremno različico, ki vključuje majonezo ali kislo smetano.

Je hren zdrav?

Hren ni le okusna začimba, ampak tudi prava zakladnica koristnih snovi. Vsebuje malo kalorij, skoraj nič maščob ter nekaj vitamina C, njegova prava moč pa se skriva v spojinah, kot sta sinigrin in izotiocianati. Te naravne snovi imajo številne potencialno zdravilne učinke: delujejo protivnetno, saj zavirajo vnetne procese v telesu, kar je lahko koristno pri boleznih, kot so artritis, srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen in celo Alzheimerjeva bolezen.

Če imate te zdravstvene težave, hrena ni priporočljivo jesti

Poleg tega hren kaže protitumorske lastnosti – izotiocianati naj bi upočasnili rast ali celo uničili rakave celice, podobno kot pri drugi zelenjavi iz družine križnic, kot so brokoli, ohrovt in zelje.

Hren ima tudi protibakterijske in protiglivične učinke – raziskave so pokazale, da lahko uničuje nevarne bakterije, kot so E. coli, H. pylori in salmonela, ter zavira rast glivic, ki povzročajo okužbe kože in nohtov.

Poleg vsega pa pomaga tudi pri čiščenju dihal, saj spodbuja izločanje sluzi iz sinusov, kar lahko olajša dihanje ob prehladu ali zamašenem nosu.

Lahko hren uživamo vsak dan?

Načeloma da – a zmerno. Če hren ne povzroča draženja (na primer pekoč občutek v ustih, želodcu ali grlu), ga lahko uživate vsakodnevno. Previdni pa bodite, če imate težave z želodcem ali prebavili, kot so:

  • Crohnova bolezen,
  • razjede na želodcu,
  • vnetne črevesne bolezni,
  • ezofagitis.

V teh primerih je bolje, da se pred uživanjem hrena posvetujete z zdravnikom.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekPiškoti, ki očarajo na velikonočni mizi, v obliki jajčk
Naslednji članekTako lahko pripravite hren, da ne bo preveč pekoč