Jesen je čas jabolk, zato jih velikokrat uporabimo tudi v sladicah. Še posebej priljubljena je jabolčna pita iz krhkega testa in če jo vedno pripravljate po ustaljenem receptu, je sedaj čas, da jo pripravite še malo drugače in presenetite vaše domače.

Sestavine za testo

  • 300 g pirine moke moke
  • 80 g stevije (ali 100 g sladkorja v prahu)
  • 1 jajce
  • 150 g masla

Sestavine za nadev

  • 750 g olupljenih jabolk
  • 3 rumenjaki
  • 100 g sladkorja
  • naribana lupinica limone
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • pol žličke cimeta
  • 100 g mletih lešnikov (mandljev)

Priprava

Iz sestavin za testo pripravimo krhko testo, ki ga pustimo počivati v hladilniku približno eno uro. V  tem času olupimo in naribamo jabolka. Rumenjake, sladkor, škrob in limonino lupinico zmešamo skupaj in mešamo dokler se sestavine ne povežejo med seboj. Mešanico polijemo po naribanih jabolkih. Testo razvaljamo na debeline približno 5 mm in ga položimo v pekač (nekaj ga pustimo za konec), nanj damo lešnike in mešanico jabolk ter rumenjakove mase. Na koncu preostanek testa razrežemo na trakce in jih položimo na vrh pite. Pečemo približno 45 minut na 200 stopinjah.