Med poletjem pogosto posegamo po hladnih juhah za osvežitev, a tudi topla, gosta juha je lahko zelo okusna, še posebej, če je narejena iz paradižnika, fižola in slanine, kot je v spodnjem receptu.
Sestavine
- 2 žlici olivnega olja
- 250 g slanine
- 2 pora
- 1 glavica rdeče čebule
- 2 korenčka
- 2 rebri zelene z listnatimi vršički
- 4 stroki česna
- 1 večji svež lovorov list
- šopek svežega timijana, peteršilja in žajblja
- sol in poper
- 450 g češnjevih paradižnikov
- 400 g paradižnikove omake
- 1 l piščančje juhe
- 400 g belega fižola iz konzerve
Postopek
- V globoki kozici segrejte olje na zmernem ognju. Dodajte narezano slanino in pražite, dokler se maščoba ne stopi. Slanino nato odstranite in postavite na stran.
- Na preostali slanini maščobi popražite nasekljan por, čebulo, korenje, zeleno, česen, lovorov list in šopek zelišč. Začinite s soljo in poprom ter dušite, dokler se zelenjava ne zmehča.
- Primešajte na drobno narezan paradižnik, paradižnikovo omako, piščančjo juho in fižol. Pustite, da zavre, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte 15 do 20 minut oziroma dokler juha ne doseže želene gostote.
- Pred serviranjem odstranite in zavrzite šopek zelišč. Postrezite juho, posuto s popečeno slanino.