Sočne mesne kroglice s sirom in bogato omako iz karamelizirane čebule, ki spominja na okus francoske čebulne juhe. Odlično se podajo s pire krompirjem ali popečenim kruhom.

Sestavine

Za mesne kroglice:

  • 700 g mlete govedine (85 % puste)
  • 1 jajce
  • 120 ml (1/2 skodelice) mleka
  • 120 ml (1/2 skodelice) krušnih drobtin
  • 1 pest svežega peteršilja, drobno sesekljanega
  • 1 žlička svežega timijana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana ali naribana
  • 50 g (1/2 skodelice) naribanega sira Gruyère ali švicarski sir
  • 50 g (1/2 skodelice) naribanega parmezana
  • Sol in sveže mleti črni poper po okusu

Za omako:

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 žlici masla
  • 2 rumeni čebuli, tanko narezani
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 2 žlički balzamičnega kisa
  • 120 ml (1/2 skodelice) suhega belega vina ali sherryja
  • 600 ml (2,5 skodelice) goveje jušne osnove
  • Nekaj kapljic Worcesterske omake
  • 100 g (1 skodelica) naribanega sira Gruyère ali švicarski sir
  • 50 g (1/2 skodelice) naribane mozzarelle
  • Svež peteršilj za posip

Postopek

  1. V manjši skledi zmešamo mleko in krušne drobtine ter pustimo stati nekaj minut, da se drobtine napijejo tekočine.
  2. V večjo skledo damo mleto meso, jajce, peteršilj, timijan, česen, naribana sira Gruyère in parmezan, dodamo tudi mešanico mleka in drobtin.
  3. Začinimo s soljo in poprom ter dobro premešamo, da dobimo homogeno maso.
  4. Iz mase oblikujemo kroglice velikosti oreha, jih položimo na krožnik, pokrijemo in damo za 15 minut v hladilnik.
  5. Pečico segrejemo na 220 °C.
  6. V veliki ponvi ali plitvem litoželeznem loncu segrejemo maslo in oljčno olje.
  7. Dodamo narezano čebulo in sol ter jo na srednje nizkem ognju pražimo 25 minut, dokler ne postane mehka in karamelizirana.
  8. Po približno 15 minutah praženja čebule mesne kroglice položimo na pekač in jih damo v pečico za 10 minut, da se lepo zapečejo.
  9. Ko je čebula zlato rjava, dodamo rjavi sladkor in balzamični kis ter pražimo še 30 sekund.
  10. Prilijemo vino, mešamo in kuhamo približno 1 minuto, da se alkohol izpari.
  11. Dodamo govejo jušno osnovo in Worcestersko omako, zavremo in kuhamo na zmernem ognju približno 5 minut.
  12. Pečene mesne kroglice dodamo v omako in kuhamo še 20 minut, da se omaka zgosti.
    Na vrh enakomerno potresemo nariban Gruyère in mozzarello, pokrijemo in kuhamo na nizkem ognju, dokler se sir ne stopi.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Recept za slastne piščančje mesne kroglice v kremni omaki


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNajboljše tašče so rojene v teh znakih zodiaka
Naslednji članekOptična iluzija: Le tisti z odličnim vidom bodo našli skrito stvar na sliki