Ko si zaželimo nekaj hranljivega, toplega in brezmesnega, je ta gosta enolončnica z lečo in testeninami popolna izbira. Združuje nežno sladkobo korenja, aromo zelišč in bogato omako iz paradižnika. Prav vsak grižljaj nasitno objame – še posebej z dodatkom česnovega preliva.

Sestavine

  • 200 g (1 skodelica) rjave leče (namočene 8–10 ur ali čez noč)
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 200 g (1½ skodelice) čebule (drobno sesekljane)
  • 150 g (1 skodelica) stebelne zelene (narezane)
  • 150 g (1 skodelica) korenja (narezano)
  • 150 g (1 skodelica) rdeče paprike (narezane)
  • 1½ žlice česna (drobno sesekljanega)
  • ½ žličke suhega origana
  • ½ žličke suhega timijana
  • ½ žličke suhega rožmarina
  • ¼ žličke kajenskega popra (po želji)
  • Sol po okusu (približno 1½ žličke rožnate soli)
  • 700 ml vode
  • 475 ml pasirane paradižnikove omake (passata)
  • 700 ml zelenjavne jušne osnove (z nizko vsebnostjo soli)
  • 200 g (1½ skodelice) testenin
  • 25 g (½ skodelice) svežega peteršilja (sesekljanega)
  • Črni poper po okusu (približno ½ žličke)
  • ½ žlice limoninega soka (po okusu – dodajte po pokušini)

Česnov preliv:

  • 1½ žlice oljčnega olja
  • 1 žlica sesekljanega česna
  • ¼–½ žličke čilijevih kosmičev

Postopek

  1. Namakanje in priprava leče: Lečo čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan jo speremo in odcedimo.
  2. Praženje zelenjave: V velikem loncu segrejemo oljčno olje. Dodamo čebulo, zeleno, korenje, papriko in ¼ žličke soli. Pražimo na srednji temperaturi 7 minut, da se zelenjava rahlo zapeče. Nato dodamo česen, origano, timijan, rožmarin in po želji kajenski poper. Pražimo še 1–2 minuti, da zadiši.
  3. Kuhanje leče: Primešamo odcejeno lečo, dodamo ½ žličke soli in 700 ml vode. Pokrijemo in zavremo, nato zmanjšamo na srednje nizek ogenj in kuhamo 20–25 minut, dokler leča ni mehka, a še vedno drži obliko.
  4. Dodajanje osnove in testenin: Vmešamo paradižnikovo omako in zelenjavno osnovo. Zavremo. Dodamo suhe testenine in sol po okusu. Pokrijemo in kuhamo 3 minute, nato odkrijemo in kuhamo še 1–2 minuti. Testenine naj bodo še rahlo čvrste, saj bodo še naprej vpijale tekočino.
  5. Zaključek: Odstavimo z ognja in vmešamo peteršilj, črni poper in po želji limonin sok (okusite najprej). Pokrijemo in pustimo stati 5 minut, da se okusi povežejo.
  6. Česnov preliv: V majhni ponvici segrejemo olje in česen. Ko česen rahlo porjavi, dodamo čili in takoj odstavimo. Vroč preliv vlijemo v enolončnico, premešamo in postrežemo.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Recept za vegetarijanski Chilli con carne


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Lahko med vsemi avti najdete kabrioleta?
Naslednji članekTole stane manj kot 1 evro, muhe pa bo odgnalo v hipu