Ko si zaželimo nekaj hranljivega, toplega in brezmesnega, je ta gosta enolončnica z lečo in testeninami popolna izbira. Združuje nežno sladkobo korenja, aromo zelišč in bogato omako iz paradižnika. Prav vsak grižljaj nasitno objame – še posebej z dodatkom česnovega preliva.
Sestavine
- 200 g (1 skodelica) rjave leče (namočene 8–10 ur ali čez noč)
- 3 žlice oljčnega olja
- 200 g (1½ skodelice) čebule (drobno sesekljane)
- 150 g (1 skodelica) stebelne zelene (narezane)
- 150 g (1 skodelica) korenja (narezano)
- 150 g (1 skodelica) rdeče paprike (narezane)
- 1½ žlice česna (drobno sesekljanega)
- ½ žličke suhega origana
- ½ žličke suhega timijana
- ½ žličke suhega rožmarina
- ¼ žličke kajenskega popra (po želji)
- Sol po okusu (približno 1½ žličke rožnate soli)
- 700 ml vode
- 475 ml pasirane paradižnikove omake (passata)
- 700 ml zelenjavne jušne osnove (z nizko vsebnostjo soli)
- 200 g (1½ skodelice) testenin
- 25 g (½ skodelice) svežega peteršilja (sesekljanega)
- Črni poper po okusu (približno ½ žličke)
- ½ žlice limoninega soka (po okusu – dodajte po pokušini)
Česnov preliv:
- 1½ žlice oljčnega olja
- 1 žlica sesekljanega česna
- ¼–½ žličke čilijevih kosmičev
Postopek
- Namakanje in priprava leče: Lečo čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan jo speremo in odcedimo.
- Praženje zelenjave: V velikem loncu segrejemo oljčno olje. Dodamo čebulo, zeleno, korenje, papriko in ¼ žličke soli. Pražimo na srednji temperaturi 7 minut, da se zelenjava rahlo zapeče. Nato dodamo česen, origano, timijan, rožmarin in po želji kajenski poper. Pražimo še 1–2 minuti, da zadiši.
- Kuhanje leče: Primešamo odcejeno lečo, dodamo ½ žličke soli in 700 ml vode. Pokrijemo in zavremo, nato zmanjšamo na srednje nizek ogenj in kuhamo 20–25 minut, dokler leča ni mehka, a še vedno drži obliko.
- Dodajanje osnove in testenin: Vmešamo paradižnikovo omako in zelenjavno osnovo. Zavremo. Dodamo suhe testenine in sol po okusu. Pokrijemo in kuhamo 3 minute, nato odkrijemo in kuhamo še 1–2 minuti. Testenine naj bodo še rahlo čvrste, saj bodo še naprej vpijale tekočino.
- Zaključek: Odstavimo z ognja in vmešamo peteršilj, črni poper in po želji limonin sok (okusite najprej). Pokrijemo in pustimo stati 5 minut, da se okusi povežejo.
- Česnov preliv: V majhni ponvici segrejemo olje in česen. Ko česen rahlo porjavi, dodamo čili in takoj odstavimo. Vroč preliv vlijemo v enolončnico, premešamo in postrežemo.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Recept za vegetarijanski Chilli con carne
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Vam uspe najti hiško, ki se razlikuje od ostalih?
- Za spremembo ražnjiče pripravite na takšen način, všeč bodo vsem
- Pospešite cvetenje svojih vrtnic: Kar običajno vržete v smeti, zakopljite v zemljo
- Napake, ki jih vsi delamo pri peki palačink in zato niso tako okusne
- Kako odstraniti klopa in kaj storiti, če se glava zagozdi?
- Odpoklic izdelka: Če ste to kupili v Sparu, lahko predstavlja tveganje za zdravje