Mehke in tanke palačinke, napolnjene z okusno piščančjo mešanico, ki ji gobe dajejo prijetno zemeljsko aromo, špinača pa svežino, so prelite s smetano in bogato posute s sirom.

Sestavine

Za nadev:

  • 900 g piščančjih prsi brez kože, narezanih na kocke
  • 2 šalotki, drobno sesekljani
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1 žlička timijana (ali nekaj vejic svežega)
  • 60 g gladke moke
  • 240 ml piščančje jušne osnove
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 80 ml sladke smetane
  • 2 žlici masla
  • 300 g gob, narezanih na koščke
  • 60 g sveže mlade špinače, grobo nasekljane
  • 4 žlice oljčnega olja
  • sol in poper po okusu

Za palačinke:

  • 200 g gladke moke
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 500 ml mleka
  • 60 g stopljenega masla

Za gratiniranje:

  • 120 ml sladke smetane
  • 100 g naribanega švicarskega sira (emental ali grojer)
  • sesekljan peteršilj za dekoracijo

Postopek

1. Priprava mase za palačinke:

Moko presejte v skledo. Dodajte jajci in malo mleka ter z metlico zmešajte v gladko pasto.
Postopoma prilivajte preostalo mleko in ves čas mešajte, da se izognete grudicam. Maso pustite počivati 20 minut.

2. Priprava nadeva iz piščanca:

  • V večji globoki ponvi na visoki temperaturi segrejte 1–2 žlici oljčnega olja. Dodajte piščanca, rahlo posolite in popoprajte ter pražite, da rahlo porjavi (če je potrebno, v več serijah).
  • Nato dodajte šalotko, česen, timijan, dijonsko gorčico in maslo. Mešajte, da se maslo stopi.
    Potresite z moko in dobro premešajte, da se vse sestavine povežejo.
  • Prilijte piščančjo jušno osnovo in smetano. Začinite s soljo in poprom, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte 2 minuti ob stalnem mešanju, da se omaka zgosti. Po potrebi dodatno začinite.

3. Priprava gob in špinače:

  • V drugi ponvi na visoki temperaturi segrejte 2 žlici oljčnega olja. Dodajte narezane gobe in jih prepražite. Ko so gobe rahlo zapečene, dodajte špinačo in pražite še približno 20 sekund, da špinača ovene.
  • Gobe in špinačo prestavite v ponev s piščancem in dobro premešajte.

4. Peka palačink:

  • Segrejte ponev (najbolje s prevleko proti prijemanju ali dobro začinjeno litoželezno ponev). Ponev rahlo namažite s stopljenim maslom, odvečno maslo pa vlijte v maso za palačinke in dobro premešajte.
  • Z zajemalko zajemajte maso in jo enakomerno razlijte po ponvi. Pecite na srednji temperaturi, da palačinka na robovih rahlo porjavi, nato jo obrnite in specite še na drugi strani.
  • Pečene palačinke zložite eno na drugo ter jih pokrijte, da ostanejo tople in mehke.

5. Sestavljanje in gratiniranje palačink:

  • Na vsako palačinko dajte nekaj nadeva iz piščanca in gob, zvijte v rolico in zložite v namaščen pekač tako, da je stik obrnjen navzdol.
  • Čez zložene palačinke prelijte sladko smetano in potresite z naribanim sirom.
  • Pecite v predhodno ogreti pečici na 190 °C približno 12–15 minut, da se sir stopi, jed pa postane zlato rjava.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Vam uspe najti 13 skritih obrazov v 20 sekundah?
Naslednji članekČe te rastline posadite poleg čebule, boste odgnali neželene škodljivce in dobili bogat pridelek