Mehke in tanke palačinke, napolnjene z okusno piščančjo mešanico, ki ji gobe dajejo prijetno zemeljsko aromo, špinača pa svežino, so prelite s smetano in bogato posute s sirom.
Sestavine
Za nadev:
- 900 g piščančjih prsi brez kože, narezanih na kocke
- 2 šalotki, drobno sesekljani
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- 1 žlička timijana (ali nekaj vejic svežega)
- 60 g gladke moke
- 240 ml piščančje jušne osnove
- 1 žlica dijonske gorčice
- 80 ml sladke smetane
- 2 žlici masla
- 300 g gob, narezanih na koščke
- 60 g sveže mlade špinače, grobo nasekljane
- 4 žlice oljčnega olja
- sol in poper po okusu
Za palačinke:
- 200 g gladke moke
- 2 jajci
- ščepec soli
- 500 ml mleka
- 60 g stopljenega masla
Za gratiniranje:
- 120 ml sladke smetane
- 100 g naribanega švicarskega sira (emental ali grojer)
- sesekljan peteršilj za dekoracijo
Postopek
1. Priprava mase za palačinke:
Moko presejte v skledo. Dodajte jajci in malo mleka ter z metlico zmešajte v gladko pasto.
Postopoma prilivajte preostalo mleko in ves čas mešajte, da se izognete grudicam. Maso pustite počivati 20 minut.
2. Priprava nadeva iz piščanca:
- V večji globoki ponvi na visoki temperaturi segrejte 1–2 žlici oljčnega olja. Dodajte piščanca, rahlo posolite in popoprajte ter pražite, da rahlo porjavi (če je potrebno, v več serijah).
- Nato dodajte šalotko, česen, timijan, dijonsko gorčico in maslo. Mešajte, da se maslo stopi.
Potresite z moko in dobro premešajte, da se vse sestavine povežejo. - Prilijte piščančjo jušno osnovo in smetano. Začinite s soljo in poprom, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte 2 minuti ob stalnem mešanju, da se omaka zgosti. Po potrebi dodatno začinite.
3. Priprava gob in špinače:
- V drugi ponvi na visoki temperaturi segrejte 2 žlici oljčnega olja. Dodajte narezane gobe in jih prepražite. Ko so gobe rahlo zapečene, dodajte špinačo in pražite še približno 20 sekund, da špinača ovene.
- Gobe in špinačo prestavite v ponev s piščancem in dobro premešajte.
4. Peka palačink:
- Segrejte ponev (najbolje s prevleko proti prijemanju ali dobro začinjeno litoželezno ponev). Ponev rahlo namažite s stopljenim maslom, odvečno maslo pa vlijte v maso za palačinke in dobro premešajte.
- Z zajemalko zajemajte maso in jo enakomerno razlijte po ponvi. Pecite na srednji temperaturi, da palačinka na robovih rahlo porjavi, nato jo obrnite in specite še na drugi strani.
- Pečene palačinke zložite eno na drugo ter jih pokrijte, da ostanejo tople in mehke.
5. Sestavljanje in gratiniranje palačink:
- Na vsako palačinko dajte nekaj nadeva iz piščanca in gob, zvijte v rolico in zložite v namaščen pekač tako, da je stik obrnjen navzdol.
- Čez zložene palačinke prelijte sladko smetano in potresite z naribanim sirom.
- Pecite v predhodno ogreti pečici na 190 °C približno 12–15 minut, da se sir stopi, jed pa postane zlato rjava.
Video recept
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Vam uspe najti hiško, ki se razlikuje od ostalih?
- Za spremembo ražnjiče pripravite na takšen način, všeč bodo vsem
- Pospešite cvetenje svojih vrtnic: Kar običajno vržete v smeti, zakopljite v zemljo
- Napake, ki jih vsi delamo pri peki palačink in zato niso tako okusne
- Kako odstraniti klopa in kaj storiti, če se glava zagozdi?
- Odpoklic izdelka: Če ste to kupili v Sparu, lahko predstavlja tveganje za zdravje