Čedalje bolj ljubimo domače izdelke. Vse kar je narejeno izpod pridnih rok domačih ljudi pridobiva na vrednosti. Še posebej dober pa je tudi domači sir, ki ga je, pravzaprav zelo enostavno pripraviti. Potrebujete le nekaj časa in voljo do ustvarjanja.

Potrebujete domače surovo mleko, citronsko kislino, sol.

Za domačo uporabo potrebujemo 3 litre mleka, ki ga vlijemo v velik lonec in segrejemo do 92 stopinj, pri tem ga ne pozabimo stalno mešati, da ne ‘prekipi’. V 15 žlicah vroče vode raztopimo 6 g citronske kisline. Ko mleko doseže vrelišče, ga odstavimo s kuhališča in dodamo sol (po okusu, a ne več kot majhno žličko). Z veliko kuhalnico zavrtimo mleko v vrtinec in v lonec vlijemo citronsko kislino – še enkrat narahlo premešamo in lonec pokrijemo. Pustimo 10 minut, da se začnejo tvoriti grudice.

Z zajemalko gosto vsebino prestavimo v večje cedilo (tu lahko siru dodamo tudi razne začimbe in podobno) in cedilo obtežimo, da odstranimo odvečno vodo. Počakamo, da se ohladi in že je sir pripravljen. V hladilniku ostane v posodi s pokrovom do nekaj dni.