Če ste po peki na žaru ali obrezovanju sadnega drevja nabrali pepel, ga nikar ne zavrzite. Lesni pepel je naravno gnojilo, bogato z dragocenimi hranili, ki lahko bistveno izboljšajo zdravje in rodovitnost vaših paradižnikov.
Naravna moč pepela
Pepel, nastal pri kurjenju trdega ali mehkega lesa, vsebuje številne minerale, ki jih paradižnik enostavno absorbira. Med njimi izstopajo:
- Kalcij, ki preprečuje gnitje plodov.
- Kalij, ki močno spodbuja cvetenje in plodnost.
- Magnezij, ki skrbi za močne, temno zelene liste. Če opazite, da so listi rumeni in zviti, gre najverjetneje za pomanjkanje prav tega elementa.
Na Finskem so izvedli raziskavo, ki je pokazala, da lahko dodatek pepela paradižniku znatno poveča pridelek.
Pepel kot uravnalec pH
Paradižnik najbolje uspeva v rahlo kislih tleh s pH tik pod 7. Če so tla preveč kisla, rastlina ne more učinkovito izkoristiti hranil. Namesto apnenca, ki deluje počasi, lahko uporabite pepel, saj hitreje zviša pH tal in deluje naravno ter brez tveganja za prekomerno bazičnost. Vsebuje tudi naravno apno, ki pripomore k uravnoteženju kislih tal.
Pepel proti škodljivcem
Lesni pepel je tudi učinkovita naravna obramba proti polžem in listnim ušem. Suh pepel deluje kot ovira, saj draži telesa škodljivcev in jih odganja. Pomembno je, da ga posujete v suhem stanju in ne po rastlinah, ampak po tleh okoli njih. Ob stiku z vlago pepel izgubi svoj zaščitni učinek, zato je najbolje, da ga uporabite v suhem vremenu, pozneje čez dan.
Pepel v kompostu
Poleg neposredne uporabe v vrtu je pepel odličen dodatek kompostnemu kupu. Zaradi svoje alkalnosti nevtralizira kisle materiale in obogati kompost s kalijem ter drugimi minerali. Občasno dodajajte ohlajen, suh pepel ostalim organskim ostankom in vaš kompost bo še bolj hranilen.
Lesni pepel je vsestransko uporaben v vrtnarstvu, še posebej pri gojenju paradižnikov. Pomaga izboljšati strukturo in hranilno vrednost tal, uravnava pH, deluje kot naravni pesticid in obenem obogati kompost.
Zadnji prispevki
- Tako se znebite občutka krivde, ko rečete “ne”
- Recept za čokoladno pecivo s skuto in malinami – božanskega okusa
- Shranjevanje brez napak: 10 živil, ki jih večina ljudi napačno shranjuje
- Ti triki za zlaganje rjuh vam bodo prihranili živce (in prostor)
- Ta faza je zelo pomembna, če želite dober pridelek paprike
- Naredi sam: Okrasne blazine iz starih majic (brez šivanja)