Če so hortenzije vaše najljubše rože in želite ohraniti njihovo lepoto še dolgo po tem, ko odcvetijo, vas bo razveselil podatek, kako enostavno jih je posušiti.
Hortenzije so ene tistih rož, za katere se skoraj nič ne rabimo truditi – posušijo se v približno dveh tednih in zdržijo tudi do enega leta. Konzervirate jih lahko na več načinov, vendar je način sušenja v vodi najboljši, če želite, da cvetovi ohranijo obliko in barvo.
Idealen čas za rezanje cvetov hortenzije za sušenje je ob koncu njihove sezone, ko začnejo večji cvetni listi spreminjati barvo. Če stebla odrežete na vrhuncu cvetenja, bodo imela preveč vlage in se ne bodo dovolj hitro posušila, da bi ohranila svojo lepoto.
Odrežite jih pozno in bodo samo porjavela. Ko mislite, da je prišel ta trenutek, odrežite cvetove in odstranite vse liste s stebla.
Nato postavite sveže rezano cvetje v vazo; približno do polovice napolnite z vodo in postavite na hladno mesto, zaščiteno pred neposredno sončno svetlobo. Pazite, da vaze ne natrpate s stebli, saj se hortenzija najbolje posuši, ko ima prostor za “dihanje”. Pustite, da voda popolnoma izhlapi iz vaze. Ta postopek običajno traja približno dva ali tri tedne – na koncu morajo biti vaše hortenzije suhe na dotik, stebla pa se morajo zlahka zlomiti.
Posušene hortenzije so lepe že same po sebi v vazi, z njimi pa lahko okrasite venčke ali aranžmaje z drugim suhim cvetjem.
Če želite, lahko svoje rože posušite na zraku tako, da posamezna stebla obesite z glavo navzdol na hladnem in suhem mestu. Hortenzije, posušene na zraku, so ponavadi nekoliko bolj krhke od hortenzij, posušenih z vodo, a vseeno izpadejo čudovite.
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku