Prazniki so idealna priložnost za peko nekoliko bolj posebnih kruhkov in pogač. Ta mehka in aromatična velikonočna pogača v obliki cveta ni le okusna, temveč bo tudi prava paša za oči na praznični mizi. Njena priprava je preprosta in končni rezultat deluje kot iz pekarne.

Sestavine

Za testo:

  • 30 g svežega kvasa ali 8 g suhega kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 200 ml toplega mleka
  • 800 g moke (in še malo za obdelavo testa)
  • 1 žlica soli
  • 50 ml olja
  • 300 ml tople vode
  • 20 ml olja (za dodatno mehčanje testa)

Za mazanje in premaz:

  • 50 g masla (omehčanega)
  • 1 jajce
  • 1 žlica mleka
  • Sezam in lanena semena (po želji)

Postopek

  1. V manjšo skodelico dajte kvas, sladkor in toplo mleko. Dobro premešajte in pustite stati približno 10 minut, da se kvas aktivira.
  2. Medtem odmerite moko, ji primešajte sol. V večjo posodo dodajte vzhajan kvas, toplo vodo in 50 ml olja. Mešajte z žlico, dokler moka ne vpije tekočine, nato pa gnetite z rokami.
  3. Če je testo še lepljivo, dodajte malo moke. Pred koncem gnetenja (to naj traja največ 5 minut) v testo vmešajte še 20 ml olja in ga dobro vgnetite, da postane gladko in prožno. Oblikujte ga v kroglo, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 30–60 minut na toplem.
  4. Vzhajano testo prestavite na rahlo pomokano površino. Najprej odrežite kos približno 100 g testa, oblikujte v kroglico in postavite na stran – to bo sredina cveta. Preostalo testo razdelite na dva enaka dela.
  5. En del razdelite na 8 enakih delov. Vsak del oblikujte v majhno kroglico. Jajce razžvrkljajte z mlekom, kroglice pomočite najprej v jajčno mešanico, nato v sezam in lan. S postavljeno stranjo navzdol jih razporedite v krogu po pekaču, obloženem s papirjem za peko.
  6. Drugo polovico testa razdelite na 3 dele. Vsakega razvaljajte v krog (pribl. 20 cm). Največji del premažite z omekšanim maslom, nanj položite drugi krog, ponovno premažite in dodajte še tretjega. Rahlo posujte z moko, poravnajte z rokami, obrnite in ponovite postopek. Nato testo nežno razvaljajte v večji krog (25–30 cm) in ga razrežite na 8 trikotnikov.
  7. Vsak trikotnik po sredini rahlo pritisnite z nabodalom ali hrbtno stranjo noža in spojite spodnja vogala. Trikotnike nato položite med kroglice v pekaču. Na sredino postavite prvo oblikovano kroglico, prej pomočeno v jajce in semena.
  8. Pogačo pokrijte in pustite vzhajati še 30 minut. Nato jo premažite s preostankom razžvrkljanega jajca in pecite v ogreti pečici na 180 °C približno 25 minut (čas se lahko razlikuje glede na vašo pečico). Če se proti koncu pogača prehitro zapeče, jo pokrijte s papirjem za peko.
  9. Pečeno pogačo po želji premažite z malo masla za dodaten sijaj in jo pustite, da se nekoliko ohladi.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Recept za šunko v testu, velikonočna jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKako s prstov spraviti barvo za pirhe?
Naslednji članekOptična iluzija: Če boste pogledali pozorno, boste videli pirh, ki vam mežika