Prazniki so idealna priložnost za peko nekoliko bolj posebnih kruhkov in pogač. Ta mehka in aromatična velikonočna pogača v obliki cveta ni le okusna, temveč bo tudi prava paša za oči na praznični mizi. Njena priprava je preprosta in končni rezultat deluje kot iz pekarne.
Sestavine
Za testo:
- 30 g svežega kvasa ali 8 g suhega kvasa
- 1 žlica sladkorja
- 200 ml toplega mleka
- 800 g moke (in še malo za obdelavo testa)
- 1 žlica soli
- 50 ml olja
- 300 ml tople vode
- 20 ml olja (za dodatno mehčanje testa)
Za mazanje in premaz:
- 50 g masla (omehčanega)
- 1 jajce
- 1 žlica mleka
- Sezam in lanena semena (po želji)
Postopek
- V manjšo skodelico dajte kvas, sladkor in toplo mleko. Dobro premešajte in pustite stati približno 10 minut, da se kvas aktivira.
- Medtem odmerite moko, ji primešajte sol. V večjo posodo dodajte vzhajan kvas, toplo vodo in 50 ml olja. Mešajte z žlico, dokler moka ne vpije tekočine, nato pa gnetite z rokami.
- Če je testo še lepljivo, dodajte malo moke. Pred koncem gnetenja (to naj traja največ 5 minut) v testo vmešajte še 20 ml olja in ga dobro vgnetite, da postane gladko in prožno. Oblikujte ga v kroglo, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 30–60 minut na toplem.
- Vzhajano testo prestavite na rahlo pomokano površino. Najprej odrežite kos približno 100 g testa, oblikujte v kroglico in postavite na stran – to bo sredina cveta. Preostalo testo razdelite na dva enaka dela.
- En del razdelite na 8 enakih delov. Vsak del oblikujte v majhno kroglico. Jajce razžvrkljajte z mlekom, kroglice pomočite najprej v jajčno mešanico, nato v sezam in lan. S postavljeno stranjo navzdol jih razporedite v krogu po pekaču, obloženem s papirjem za peko.
- Drugo polovico testa razdelite na 3 dele. Vsakega razvaljajte v krog (pribl. 20 cm). Največji del premažite z omekšanim maslom, nanj položite drugi krog, ponovno premažite in dodajte še tretjega. Rahlo posujte z moko, poravnajte z rokami, obrnite in ponovite postopek. Nato testo nežno razvaljajte v večji krog (25–30 cm) in ga razrežite na 8 trikotnikov.
- Vsak trikotnik po sredini rahlo pritisnite z nabodalom ali hrbtno stranjo noža in spojite spodnja vogala. Trikotnike nato položite med kroglice v pekaču. Na sredino postavite prvo oblikovano kroglico, prej pomočeno v jajce in semena.
- Pogačo pokrijte in pustite vzhajati še 30 minut. Nato jo premažite s preostankom razžvrkljanega jajca in pecite v ogreti pečici na 180 °C približno 25 minut (čas se lahko razlikuje glede na vašo pečico). Če se proti koncu pogača prehitro zapeče, jo pokrijte s papirjem za peko.
- Pečeno pogačo po želji premažite z malo masla za dodaten sijaj in jo pustite, da se nekoliko ohladi.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Recept za šunko v testu, velikonočna jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi
Zadnji prispevki
- Če je vaša denarnica te barve – jo takoj zamenjajte
- Optična iluzija: Vam uspe najti hiško, ki se razlikuje od ostalih?
- Za spremembo ražnjiče pripravite na takšen način, všeč bodo vsem
- Pospešite cvetenje svojih vrtnic: Kar običajno vržete v smeti, zakopljite v zemljo
- Napake, ki jih vsi delamo pri peki palačink in zato niso tako okusne
- Kako odstraniti klopa in kaj storiti, če se glava zagozdi?