Morda res pojeste dovolj hranil tekom dneva, a če jih kuhate, s tem izgubijo vsaj nekaj pa do veliko vitaminov, mineralov in zaščitnih antioksidantov. Kuhanje namreč uničuje kakovost hrane, saj razgrajuje hranila. A obstajajo tri pravila kuhanja, ki, če jih boste upoštevali, bodo pomagala ohraniti precej večji delež hranilnih snovi hrane.
PREBERITE TUDI: Smoothie, ki vas bo regeneriral
1. Kuhajte v manj vode
Vitamini skupine B in vitamin C so topni v vodi in ko damo zelenjavo v vodo in jo kuhamo, se sproščajo vanjo. Ta voda pa gre potem seveda v odpad. Poleg tega že samo kuhaje, torej pregrevanje, uničuje vitamine in ostale zaščitne snovi. Še najbolj idealno pa je kuhanje na pari.
2. Kuhajte pri nižjih temperaturah
Voda in vročina sta največja krivca za propadanje vitaminov in antioksidantov, zato lahko stanje izboljšate, če kuhate na nižji temperaturi. Seveda to pravilo kombinirajte s pravilom čim manj vode.
PREBERITE TUDI: Nekaj trikov, da bo vaša kuhinja vedno čista
3. Kuhajte čim krajši čas
Zelo pomaga tudi krajše kuhanje. Dlje časa, kot se hrana kuha, več koristnih snovi se uniči.
Seveda pa ne pozabite, da sta najbolj zdrava zelenjava in sadje čim bolj sveža, nekuhana in ekološko pridelana.
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Najdite skrite zimske škornje v tej zimski idili
- Solata iz kislega zelja, da dobite v mrzlih dneh še malo več vitaminov
- Valentinova optična iluzija: Kako hitro opazite zlomljeno srce na sliki?
- Kremna cvetačna juha, ki bo všeč vsakomur
- Se spodobi, da pošljete sporočilo bivšemu za valentinovo
- Kaj se zgodi, če pogosto jeste krofe