Fritule ali miške so priljubljeno ocvrto pecivo, ki ga običajno jemo v času pusta.
Sestavine
- 2 jajci
- 180 ml jogurta
- 100 ml mleka
- 1 manjše naribano jabolko
- pest rozin, namočenih v rumu ali mleku
- 24 žlic moke
- 6 žlic sladkorja
- vanilijev sladkor po želji
- 1 pecilni prašek
- majhna žlička soli
- žlico žganja
Postopek
- V skledi zmešamo jajca s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem, dodamo jogurt, ter med mešanjem izmenično dodajamo moko, pecilni prašek in mleko.
- Na koncu vmešamo naribano jabolko, rozine in žganje. Zmes naj bo precej gostejša kot za palačinke, da jo zlahka zajemamo z žlico.
- Mešanico pustimo na strani približno 10 minut.
- Segrejemo večjo količino olja, z majhno žlico jemljemo žlice iz posode in jih z drugo žlico spustimo v vroče olje. Cvremo jih na eni in na drugi strani, dokler ne postanejo zlato rumene barve.
- Večina žličnikov se med peko obrne kar sama, tako da jih sploh ni treba obračati. Olje ne sme biti prevroče. Najbolje je, da preverite tako, da vanj pomočite vilice, namočene v mešanico žlice. Če takoj zacvrči, je pripravljeno.
- Pečene ocvrtke odlagamo v skledo na papirnato brisačo, da se odcedi odvečna maščoba.
- Potresemo jih s sladkorjem v prahu in postrežemo. Najboljši so, ko so topli!