Že naše babice so znale pripraviti nadvse okusne obare, čeprav nam niso teknile, ker smo takrat bili še otroci. Sedaj pa nam vsake toliko tekne, kaj dobrega na žlico, še posebej v hladnih dneh.
Sestavine:
- 500 g piščančjih stegen brez kože
- 2 krompirja
- pest cvetače
- 1 l jušne osnove
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- brstični ohrovt
- sol, poper, peteršilj, začimbe
Žličniki
- 1 jajce
- pirina moka
Priprava:
Na olju popečemo piščančja stegna. Ko so na vsaki strani že rahlo zapečena, jih odstranimo iz kozice in dodamo nasekljano čebulo. Pražimo jo do zlato-rjave barve, nato dodamo česen, dokler ne zadiši. V kozico vrnemo stegna, dodamo na kocke narezan krompir, korenček, cvetačo in zalijemo z jušno osnovo. Dodamo začimbe in kuhamo približno 20 minut, nato dodamo še brstični ohrovt in žličnike ter kuhamo dokler niso žličniki ter ohrovt kuhani (približno 10 – 15 minut, odvisno od velikost)
Priprava žličnikov:
V skledici stepemo jajce in mu počasi dodajamo moko, dokler ne dobimo željeno gostoto, ki mora biti srednje gosta (ne tekoča, ne trda). Po žlicah počasi dodajamo v obaro.