Ali ste vedeli, da ta slastna in aromatična začimba, ki jo dodajamo kavi, pecivu in drugim jedem, skriva številne zdravstvene koristi? Znana začimba, ki jo pogosto uporabljamo v kuhanju, je polna hranil, ki lahko koristijo našemu organizmu na številne načine. V tem članku vam bomo predstavili 6 razlogov, zakaj bi morali cimet vključiti v svojo vsakdanjo prehrano.
Poln antioksidantov
Antioksidanti ščitijo vaše telo pred oksidativnimi poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Cimet je poln antioksidantov – pravzaprav so antioksidativni učinki cimeta tako močni, da se lahko uporablja celo kot naravni konzervans za hrano.
Deluje protivnetno
Vnetje v telesu je pomembno, saj telesu pomaga, da se odzove na okužbe in popravi poškodbe tkiva. Problem nastane, če je vnetje kronično in usmerjeno proti lastnim tkivom telesa. Cimet ima močne protivnetne lastnosti, kar lahko pomaga zmanjšati tveganje za bolezni.
Ščiti pred srčnimi boleznimi
Cimet je povezan z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca. Vsakodnevno uživanje naj bi pripomoglo k znižani ravni trigliceridov, skupnega holesterola in krvnega sladkorja. Cimet ob doslednemu uživanju znižuje tudi krvni tlak.
Podpira zdravje črevesja
Nekatere začimbe, vključno s cimetom, imajo protimikrobne lastnosti. Te lahko pomagajo v boju proti škodljivim bakterijam v črevesju in spodbujajo zdrav črevesni mikrobiom. Cimet pomaga tudi pri zmanjšanju napenjanja in plinov, ki so pogosti simptomi prebavnih motenj.
Zmanjšuje tveganje raka
Cimet naj bi zagotavljal določeno zaščito pred rakom. Zmanjševal naj bi rast rakavih celic in tvorbo krvnih žil v tumorjih ter pomagal pri ubijanju rakavih celic.
Izboljšuje ustno higieno
Sposobnost cimeta, da podpira boljše ustno zdravje, je povezana z njegovimi lastnostmi preprečevanja prekomerne rasti glivic in bakterij. Cimet lahko lahko ščiti pred nekaterimi bakterijami, ki povzročajo slab zadah, karies in okužbe ust.
Cimet tako ni le okusen dodatek našim jedem, temveč tudi prava zakladnica zdravja. Dodajte ga kavi, ovsenim kosmičem ali pa si pripravite topel napitek iz cimeta in medu. Cimet lahko uporabite na številne možne načine in tako uživate v njegovih mnogih zdravstvenih koristih.
Zadnji prispevki
- FIlmski kviz: Ugani film po eni sami sličici
- Kolikokrat se lahko uporabi isto olje za cvrtje?
- Recept: Kumarice v omaki – odlična ideja za poletno kosilo
- Tedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #114
- 10 kuharskih napak, ki jih pogosto naredimo, ne da bi se tega zavedali
- Zakaj spodnji listi paradižnika porumenijo in kaj to pomeni za pridelek?