Kljub desetletjem zdravstvenih opozoril Američani jedo več hitre hrane kot kdaj koli prej. Po podatkih centra za nadzor in preprečevanje bolezni jih skoraj 40% na dan zaužije hitro hrano. Morda ni naključje, da sta debelost in prekomerna telesna teža tudi na rekordni ravni. Redno uživanje hitre prehrane je bilo povezano s petimi resnimi kroničnimi boleznimi.

Srčne bolezni

Prehrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob in predelano hrano – v bistvu hitra hrana je povezana s povečanim tveganjem za bolezni srca. Strokovnjaki, kot je American Heart Association, priporočajo omejitev vnosa nasičenih maščob na največ 13 gramov na dan. En Big Mac in velik krompirček vam bosta dala 14 gramov.

POVEZANO: Znanstveniki potrdili: nekatera hrana deluje kot kokain ali heroin

hitra prehrana, “Smrtonosne” bolezni, povezane s hitro prehrano

Presnovni sindrom

Gazirana pijača, hitra hrana, lahko res pokvarita vaše zdravje. In nadomestka ni. Več študij je pokazalo, da lahko redno pitje gaziranih ali sladkornih gaziranih pijač poveča tveganje za razvoj presnovnega sindroma – stanje, povezano z visokim krvnim tlakom, visokim krvnim sladkorjem, visokimi trigliceridi v krvi, nizkim HDL (“dobrim”) holesterolom in velikim obsegom pasu, ki je povezan s povečanim tveganjem za bolezni srca, sladkorno boleznijo in demenco.

hitra prehrana, “Smrtonosne” bolezni, povezane s hitro prehrano

Sladkorna bolezen tipa 2

Debelost, uživanje preveč dodanega sladkorja, uživanje preveč predelane hrane – vse to je povezano s povečanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Stanje, v katerem telo ne more pravilno predelati krvnega sladkorja. To je zato, ker telo postane odporno na inzulin, hormon, ki je dodeljen tej ključni nalogi. Ena 15-letna študija je pokazala, da se tveganje za razvoj inzulinske rezistence lahko podvoji, če jeste hitro hrano več kot dvakrat na teden.

POVEZANO: 5 superživil, ki jih ne smemo preveč jesti

hitra prehrana, “Smrtonosne” bolezni, povezane s hitro prehrano

Hipertenzija

Hitra hrana vsebuje veliko maščob, kalorij in natrija, kar negativno vpliva na vaš krvni tlak. Pojeste preveč in tvegate razvoj hipertenzije ali visokega krvnega tlaka, kar posledično pomeni tveganje za srčni infarkt in možgansko kap. V študiji, objavljeni v Journal of Nutrition, so raziskovalci ugotovili, da se je pri preiskovancih, ki so pojedli en obrok s hitro prehrano z visoko vsebnostjo maščob, povečal krvni tlak za 1,25 do 1,5-kratnik tistega v skupini, ki je jedla z nizko vsebnostjo maščob.

hitra prehrana, “Smrtonosne” bolezni, povezane s hitro prehrano

Rak

Študije so pokazale, da lahko uživanje dodanega sladkorja in predelanega mesa, poveča tveganje za nastanek raka. Ena študija iz leta 2018, objavljena v BMJ, je pokazala, da je 10-odstotno povečanje ultra predelanih živil (tistih tovarniško izdelanih živil z visoko vsebnostjo maščob, nasičenih maščob, sladkorja in soli) v prehrani osebe povezano z 12 % večjim tveganjem za nastanek raka. “Pijače, sladki izdelki, maščobe in omake so bili najmočneje povezani s povečanim tveganjem za nastanek raka,” je poročala revija Time, “medtem ko so bila sladka predelana živila najmočneje povezana z rakom dojke.”

hitra prehrana, “Smrtonosne” bolezni, povezane s hitro prehrano


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTeh 5 napak delate, ko polnite pomivalni stroj (dopolnjeno 2021)
Naslednji članek15 stvari, ki se jih morate znebiti za vedno (dopolnjeno 2021)