Krompirjevi kroketi so čudovita priloga ali prigrizek, ki navduši s svojo hrustljavo zunanjostjo in mehko, kremasto notranjostjo. Popolni so za vsako priložnost, enostavni za pripravo in hitro postreženi.

Sestavine

  • 800 g krompirja (približno 7 srednje velikih, primerne za cvrtje)
  • 70 g masla (5 žlic)
  • 3 jajca
  • 200 g gladke moke
  • 200 g drobtin
  • Muškatni orešček
  • Sol in poper
  • Olje za cvrtje (približno 1,5 litra)

Postopek

  1. Specite krompir v pečici s kožo vred, približno 60 minut pri 180 °C. Krompir obrnite vsakih 20 minut. Alternativno lahko krompir kuhate v mikrovalovni pečici približno 10 minut, dokler ni mehak.
  2. Izdolbite meso krompirja in ga pretlačite v gladek pire. Dodajte na kocke narezano maslo, nariban muškatni orešček, sol in poper ter dobro premešajte.
  3. Ločite jajca. Beljake dajte na stran, rumenjake pa dodajte krompirjevi zmesi in dobro premešajte.
  4. Zmes naložite v brizgalno vrečko in oblikujte dolge trakove. Če vrečke nimate, lahko oblikujete kroglice ali dolge trakove na delovni površini.
  5. Prekrijte in postavite v hladilnik za 30 minut.
  6. Po 30 minutah razrežite trakove na enake koščke, podobne nekoliko večjim zamaškom.
  7. Pripravite postajo za paniranje: v plitve posode dajte moko, drobtine in rahlo stepen beljak. Kroketke povaljajte najprej v moki, nato v beljakih in na koncu še v drobtinah. Povaljajte tudi konce, da bodo enakomerno obloženi. Medtem ko segrevate olje, krokete hranite v hladilniku.
  8. Segrejte olje na 170 °C in krokete previdno dajte v olje.
  9. Cvrite v treh serijah, odvisno od velikosti cvrtnika. Med cvrtjem jih stalno obračajte, da se ne zažgejo.
  10. Krokete vzemite iz olja, ko so zlato rjave barve. Odcedite jih na papirnatih brisačkah in takoj postrezite. Solite jih po želji, vendar bi morali biti že dovolj začinjeni.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Panter, obraz, ptica? Prva stvar, ki jo boste videli, bo razkrila, kdo ste!
Naslednji članekAlkohol lahko povzroči 6 vrst raka