Alkohol je resno tveganje za zdravje, predvsem zaradi njegove povezave z različnimi oblikami raka. Po najnovejših podatkih Ameriškega združenja za raziskave raka (AACR) je alkohol tretji najpomembnejši spremenljivi dejavnik tveganja za raka, takoj za debelostjo in kajenjem. Pomembno je poudariti, da lahko prekomerno uživanje alkohola povzroči raka na več organih.
Med najpogostejšimi vrstami raka, povezanimi z uživanjem alkohola, so:
- Rak glave in vratu – vključno z ustno votlino, žrelom in grlom.
- Ploščatocelični rak požiralnika – posebej povezan z uživanjem večjih količin alkohola.
- Rak dojke – celo zmerno uživanje alkohola lahko poveča tveganje za nastanek raka dojke pri ženskah.
- Rak debelega črevesa in danke – tveganje se poveča z višjo porabo alkohola.
- Rak jeter – alkohol pomembno vpliva na delovanje jeter in lahko povzroči cirozo ter posledično razvoj raka.
- Rak želodca – alkohol lahko draži želodčno sluznico, kar poveča tveganje za raka.
Raziskave kažejo, da tudi uživanje alkohola v mladosti lahko poveča tveganje za razvoj raka v kasnejših letih. Zaradi tega je omejevanje uživanja alkohola ali popolna abstinenca eden od načinov za zmanjšanje tveganja za razvoj raka.
Pomembno je tudi poudariti, da ni “varne” količine alkohola, saj lahko tudi zmerno uživanje pijač povzroči zdravstvene težave. Čeprav so nekateri v preteklosti menili, da je zmerno uživanje alkohola lahko koristno, sodobne raziskave kažejo, da je tveganje za raka in druge kronične bolezni vselej prisotno.
Zadnji prispevki
- Slastna čokoladna torta za vsako priložnost, da navduši
- Kako izbrati in skrbeti za krizanteme v lončkih?
- Na prvi pogled izgleda fantastično, okus je pa sploh odličen: Juha z rdečim zeljem
- Optična iluzija: Najdete krono na sliki sobe?
- 18 živil, ki jih morate uvesti v svojo prehrano, če vam izpadajo lasje
- Recept za slastno tribarvno čokoladno torto