Barvanje velikonočnih jajc s čebulnimi lupinami in dodatno v jedilni barvi je čudovita kombinacija tradicije in ustvarjalnosti. Ta tehnika ustvari naravne vzorce, nežne prelive in bogato roza barvo, ki lepo dopolni velikonočno mizo.

Potrebujete

  • 1 vrečka rdečega barvila za jajca (npr. Dr. Oetker Carmin)
  • bela jajca
  • pasta iz rdeče čebule (čebulne lupine)
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 3 žlice alkoholnega kisa
  • jedilno olje
  • najlonske nogavice ali gazo
  • vrvico za vezanje

Postopek

  1. Jajca položite v skledo. Dodajte 1 žlico sode bikarbone in 1 žlico alkoholnega kisa. Zalijte z vodo, da prekrije jajca, in pustite stati 2 minuti.
  2. Vsako jajce nežno zdrgnite z mehko gobico in sperite pod tekočo vodo.
  3. Lupine rdeče čebule drobno sesekljajte.
  4. Mokra jajca povaljajte v tej mešanici, da se lupine oprimejo površine.
  5. Na sredino kosa najlonske nogavice ali gaze položite nekaj sesekljane čebulne lupine, nato jajce, in na vrh še malo lupine.
  6. Nogavico previdno zavežite z vrvico, da se vsebina med kuhanjem ne premika.
  7. Tako pripravljena jajca položite v lonec in prelijte s hladno vodo.
  8. Zavrite in kuhajte 10 minut od začetka vrenja. Nato jih odcedite in pustite nekaj minut, da se ohladijo.
  9. V posodo nalijte 700 ml vrele vode, dodajte 2 žlici kisa in vrečko rdeče barve. Dobro premešajte.
  10. Jajca (še vedno zavita v nogavico) potopite v barvilo: za svetlejši odtenek: 20 sekund za temnejši odtenek: 30–40 sekund.
  11. Po barvanju pustite jajca počivati 10–15 minut.
  12. Previdno jih odstranite iz nogavic in sperite odvečno barvo pod hladno vodo.
  13. Ko se posušijo, nanesite malo jedilnega olja na dlan in z njim premažite jajca za lep sijaj in intenzivnejšo barvo.

Video navodila


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTako letos pripravite polnjena jajca, s katerimi lahko vaša praznična miza zasije
Naslednji članekTedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #105