Nobena skrivnost ni, da imajo jajca veliko beljakovin, vitaminov in mineralov ter veljajo za eno najbolj hranljivih živil na svetu. Povprečen človek na leto poje med 150 in 200 jajc, lupine pa verjetno vrže v smeti, kar je napaka.
Jajčne lupine uporabite kot gnojilo ali kot vir kalcija.
Kako jih pripraviti?
Ni dovolj le vstaviti lupino v zemljo z rastlino. Pred tem jih morate oprati s hladno vodo in se prepričati, da ste jih dobro oprali. Lupine pustite, da se posušijo, lahko pa jih postavite tudi na sonce. Ne skrbite, ne bodo dobile vonja.
Nato jih zdrobite s pestilom ali drugim pripomočkom. Šele zdaj so pripravljene za uporabo.
1. Lupine kot gnojilo
Preprosto jih položite v zemljo, po možnosti čim globlje v lonec. Če gojite paradižnik ali papriko, bodo jajčne lupine najlažje pripomogle k zvišanju kalcija. Prav tako lahko jajčne lupine pozimi položite v zemljo, kjer nameravate spomladi kaj posejati.
2. Proti polžem
Če imate težave s polži, potem okoli rastlin, kjer se ta sluzasta bitja rada sprehajajo, potresite grobo zdrobljene jajčne lupine.
3. Hrana za ptice
Ptice potrebujejo veliko kalcija in vse kar morate storiti je, da zdrobljene jajčne lupine pečete približno 10 minut na 120 stopinjah, saj morajo biti zelo suhe. Dajte jih v skledo, ki jo boste obesili na deblo drevesa in videli boste, da jih bodo pojedle.
4. Za cvetlične rastline
Če imate veliko družino, ki zaužije veliko jajčec, jih zberite v veliko skledo in ko jih naberete dovolj, jih zdrobite in potresite po rastlinah, ki jih imate na vrtu. Poleg tega, da boste dobili estetsko lepe rastline, boste odgnali tudi stenice in druge škodljivce, ki prežijo na vrtu.
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku