Fluorid, reducirana oblika fluora, je glavna sestavina, ki jo uporabljajo zobozdravniki, najdemo pa ga tudi v zobni pasti. Vendar je njegova uporaba že nekaj let v središču pozornosti, saj nekateri trdijo, da je škodljiv, druga stran pa trdi, da je dober za zdravje. Zato delimo informacije, ki jih morate vedeti o fluoru.

Je fluorid v zobni pasti škodljiv?

Kaj je fluorid?

Fluorid je element, ki ga naravno najdemo v rekah, jezerih in oceanih, pa tudi v nekaterih živilih in pijačah. Fluorid je znan kot “naravni boj proti kariesu” in se pogosto dodaja zobnim izdelkom, vključno z zobno pasto, za zaščito zob pred kariesom. Pomaga krepiti zobe.

Zobje so tako kot kosti v telesu sestavljeni iz mineralov, predvsem kalcija in fosfata. Ko ima nekdo karies, se bakterije hranijo z rafiniranimi ogljikovimi hidrati, ki jih jeste, in proizvajajo kisli stranski produkt v ustih. Ta kislina odstrani minerale iz zoba, razgradi plasti zobne strukture in sčasoma povzroči luknjo ali votlino na njegovi površini. Fluorid pomaga krepiti zobne površine z obnavljanjem in ohranjanjem izgubljenih mineralov v zobu, kar preprečuje zobno gnilobo.

Ali je fluorid lahko škodljiv?

Po mnenju strokovnjakov je fluorid koristen. Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) velja za enega od 10 velikih dosežkov javnega zdravja 20. stoletja, zahvaljujoč njegovi sposobnosti preprečevanja zobne gnilobe. Preveč fluorida pa lahko povzroči fluorozo, ki se kaže kot bele proge ali bele lise na sklenini.

Ali bi se moral kdo izogibati fluoru?

Priporočljivo je, da se dojenčki, mlajši od šest mesecev, izogibajo fluoridom, ker lahko uporaba fluorirane vode poveča tveganje za blago fluorozo. Pri otrocih, mlajših od dveh let, se je treba o uporabi zobne paste s fluoridom posvetovati z zdravnikom ali zobozdravnikom. Če niste prepričani o svojih potrebah po fluoridu, se obrnite na svojega zobozdravnika za osebna priporočila.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za božansko kremasto torto Ferrero brez peke, večkrat jo boste pripravljali
Naslednji članekRecept za slastno špargljevo juho, zelo okusna in zdrava