Ta preprosta, domača juha je polna okusa in odlična za hladnejše dni. Mehke mesne kroglice, nežna zelenjava in lahkotna jušna osnova ustvarijo popoln obrok, ki je hkrati nasiten in lahkoten.

Sestavine

Za juho:

  • 140 g korenja (približno 1 večji korenček)
  • 120 g čebule (1 srednje velika čebula)
  • 300 g krompirja (približno 2 srednje velika krompirja)
  • 2 žlici riža
  • 2 l vode
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • Sol in mleti črni poper po okusu
  • 2 lovorjeva lista
  • Svež peteršilj in koper za posip

Za mesne kroglice:

  • 400 g mletega mesa (govedina, svinjina, piščanec ali mešanica)
  • 120 g čebule (½ sesekljane čebule)
  • Sol in mleti črni poper po okusu

Postopek

  • Priprava mesnih kroglic:
  1. V mleto meso dodamo ½ sesekljane čebule, sol in poper ter dobro premešamo.
  2. Oblikujemo majhne kroglice in jih postavimo na krožnik.
  • Priprava juhe:
  1. V večjem loncu segrejemo 1 žlico rastlinskega olja in na njem 2 minuti pražimo preostalo sesekljano čebulo.
  2. Dodamo naribano korenje in pražimo še 3 minute na srednjem ognju.
  • Dodajanje sestavin:
  1. V lonec vlijemo 2 litra vode in jo zavremo.
  2. Dodamo 2 žlici opranega riža ter na kocke narezan krompir.
  3. Lonec pokrijemo in juho kuhamo 10 minut na nizkem ognju.
  • Dodajanje mesnih kroglic:
  1. V juho dodamo pripravljene mesne kroglice, sol, poper in lovorjev list.
  2. Kuhamo še 15 minut na nizkem ognju, da se meso popolnoma skuha.

Dodamo sesekljan peteršilj in koper ter juho takoj postrežemo.
Po želji jo lahko obogatimo z žlico kisle smetane ali kapljico limoninega soka.

Video recept

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekSte vedno bolj pozabljivi? Tu je 7 nasvetov, kako izboljšati spomin
Naslednji članekOptična iluzija: Samo ljudje z izjemnim vidom najdejo drugačno številko v 5 sekundah