Če so vaši bivalni prostori že polni rastlin, boste morda želeli dodati nekaj zelenja v druge prostore vašega doma – vključno s kuhinjo. Kot vsaka druga soba v vašem domu ima tudi vaša kuhinja lastno mikroklimo, zahvaljujoč količini sončne svetlobe, dostopnosti svežega zraka, stopnji vlažnosti in temperaturi.

Torej, čeprav ni mogoče najti ene same rastline, ki bi bila kot nalašč za vsako kuhinjo, so nekatere vrste primernejše kot druge. V svojem članku iz The Smruce strokovnjakinja za sobne rastline Cori Sears predlaga nekatere rastline, ki bi lahko bile lep dodatek vaši kuhinji (in imajo tudi spodobne možnosti za preživetje). Tu je nekaj možnosti.

Zelišča

Začnimo z očitnimi – zelišči. Vzdrževanje rastlin zelišč v kuhinji ne pomeni le, da imate med kuhanjem enostaven dostop, ampak dokler prostor večino dneva prejema svetlo, neposredno sončno svetlobo, bi morale precej enostavno rasti skozi celo leto, pojasnjuje Sears. Njeni najboljši izbori za pridelavo v zaprtih prostorih so drobnjak, peteršilj, meta, timijan, rožmarin, bazilika, origano in koriander.

Zmajevke

Zmajevke so tako pogoste sobne rastline, da jih morda že imate v svojem domu. Njihova sposobnost preživetja v kuhinji v resnici temelji na razlogih za splošno priljubljenost: za njo je enostavno skrbeti in z njo lahko obvladujete vse, od nizke do neposredne sončne svetlobe in vse, kar je vmes. Če vaša kuhinja nima najboljše naravne svetlobe, je to dobra izbira.

Sukulente

Če si predstavljate miniaturno različico risanega kaktusa, je to le ena od možnosti. Po navedbah Searsa obstaja na stotine različnih vrst sukulentov, ki so različnih oblik, barv in velikosti. Sukulente se najbolje obnesejo na sončni okenski polici in so zaradi svoje zmožnosti shranjevanja vode precej nezahtevne.

Prejšnji članekRecept: Borovničeva pita
Naslednji članekZakaj ne bi smeli kositi mokre trave?