Bliža se velika noč, krščanski praznik, ki ga praznujemo tudi v Sloveniji. Tradicija veleva, da se na dan pred veliko nočjo barvajo jajca – pirhi. Ker ne želimo zaužiti kemikalij in umetnih snovi s katerimi se lahko barvajo jajca, vam ponujamo nekaj idej, kako jih obarvati s popolnoma naravnimi sestavinami.
Čebulni olupki (rjavi pirhi)
Že babice so prihe barvale s čebulnimi olupki. Postopek je zelo preprost. Čebulne olupke položimo v posodo, v katero dodamo tudi jajca in kuhamo toliko časa, da so trdo kuhana. Če jih želimo še dodatno okrasiti, lahko pred kuhanjem jajca zmočimo in nanje damo zelenje s travnika, ter položimo v staro najlonko, ki jo na vrhu zavežemo. Tako bodo pirhi še lepši.
Kurkuma (rumeni pirhi)
Izjemno zdravilna začimba, ki je močne rumene barve. Tudi z njo lahko obarvate jajca. Postopek je enak kot pri pirhih s čebulnimi olupki, le da v vodo vsujemo kurkumo in 2 žlici kisa, ter kuhamo dobrih 30 minut. Končna barva pirhov je odvisna od barve lupine in količine kurkume. Rezultat so rumeni do zlati pirhi.
Ognjičevi cvetovi (rumeni pirhi)
V vodo, v kateri bomo kuhali jajca, vsujemo dve pesti ognjičevih cvetov in dve žlici kisa. Rezultat so lepa rumena jajca.
Rdeče zelje (modri pirhi)
Rdeče zelje kuhamo v vodi in pustimo, da kar nekaj časa vre. Pustimo ga v tekočini čez noč, za še boljšo intenziteto barve. V tej tekočini nato skuhamo jajca, ki bodo lepe modre barve.
Špinača (zeleni pirhi)
Jajca pol ure kuhamo v špinači, lahko tudi v ogromni količini zelenga čaja, ali v koprivah.
Teran (posebni pirhi)
Jajca za dobro uro namočimo v teran, kasneje jih v vinu tudi skuhamo. Rezultat so bordo temno rdečesivi pirhi.
PREBERITE TUDI: Velikonočno ustvarjanje: zajček in ovčka