Bliža se velika noč, krščanski praznik, ki ga praznujemo tudi v Sloveniji. Tradicija veleva, da se na dan pred veliko nočjo barvajo jajca – pirhi. Ker ne želimo zaužiti kemikalij in umetnih snovi s katerimi se lahko barvajo jajca, vam ponujamo nekaj idej, kako jih obarvati s popolnoma naravnimi sestavinami.

Čebulni olupki (rjavi pirhi)

Že babice so prihe barvale s čebulnimi olupki. Postopek je zelo preprost. Čebulne olupke položimo v posodo, v katero dodamo tudi jajca in kuhamo toliko časa, da so trdo kuhana. Če jih želimo še dodatno okrasiti, lahko pred kuhanjem jajca zmočimo in nanje damo zelenje s travnika, ter položimo v staro najlonko, ki jo na vrhu zavežemo. Tako bodo pirhi še lepši.

pirhe

Kurkuma (rumeni pirhi)

Izjemno zdravilna začimba, ki je močne rumene barve. Tudi z njo lahko obarvate jajca. Postopek je enak kot pri pirhih s čebulnimi olupki, le da v vodo vsujemo kurkumo in 2 žlici kisa, ter kuhamo dobrih 30 minut. Končna barva pirhov je odvisna od barve lupine in količine kurkume. Rezultat so rumeni do zlati pirhi.

Ognjičevi cvetovi (rumeni pirhi)

V vodo, v kateri bomo kuhali jajca, vsujemo dve pesti ognjičevih cvetov in dve žlici kisa. Rezultat so lepa rumena jajca.

Rdeče zelje (modri pirhi)

Rdeče zelje kuhamo v vodi in pustimo, da kar nekaj časa vre. Pustimo ga v tekočini čez noč, za še boljšo intenziteto barve. V tej tekočini nato skuhamo jajca, ki bodo lepe modre barve.

Špinača (zeleni pirhi)

Jajca pol ure kuhamo v špinači, lahko tudi v ogromni količini zelenga čaja, ali v koprivah.

Teran (posebni pirhi)

Jajca za dobro uro namočimo v teran, kasneje jih v vinu tudi skuhamo. Rezultat so bordo temno rdečesivi pirhi.

 

PREBERITE TUDI: Velikonočno ustvarjanje: zajček in ovčka