Mnogi sommelierji in ljubitelji vina se strinjajo, da okus vina lahko močno variira glede na vrsto kozarca, ki ga uporabljate. Ne glede na to, ali izberete ozek kozarec s pecljem za šampanjec, veliko čašo za rdeče vino ali sodoben kozarec brez peclja, je ključno, da je kozarec vedno brez madežev in bleščeče sijoč.

Pomembno je, da se naučite pravilno čistiti kozarce za vino, da boste lahko uživali v najboljših okusih vašega vina.

Pomemben nasvet

Za ohranitev vaših kozarcev za vino sijočih in brez prask priporočamo ročno pranje. Če se odločite za uporabo pomivalnega stroja, vedno kozarce naložite v zgornjo košaro tako, da med njimi ostane dovolj prostora. Nikakor se ne smejo dotikati drug drugega. Če so kozarci previsoki za zgornjo košaro, prilagodite nastavitve ali jih postavite v spodnjo košaro, vendar zagotovite, da se ne dotikajo krožnikov ali pribora.

, Kako očistiti vinske kozarce (ja, posebno čiščenje potrebujejo)

Zmanjšajte uporabo detergenta

Ko ročno perete sveže uporabljene kozarce za vino, napolnite umivalnik ali plastično posodo s toplo vodo in dodajte le nekaj kapljic tekočega detergenta za pomivanje posode. Za čiščenje kozarcev ne potrebujete velike količine detergenta. Na dno umivalnika postavite gumijasto podlogo ali kuhinjsko krpo, da preprečite morebitne poškodbe.

Delikatno umivanje

Pri čiščenju kozarca uporabite najlonsko krpo ali posebno krtačo za čiščenje kozarcev za vino. Osredotočite se na rob in notranjost kozarca. Če imate opravka s kozarcem, ki ima občutljiv pecelj, ga držite varno z eno roko, medtem ko ga z drugo roko nežno umivate.

Za izpiranje uporabite pravo temperaturo vode

Za izpiranje vedno uporabljajte toplo vodo – nikoli mrzle ali vroče vode. Voda za izpiranje mora biti enake temperature kot voda za pranje, da preprečite razpoke v steklu zaradi ekstremnih temperaturnih sprememb.

Sušenje

Za sušenje uporabite krpo, ki ne pušča vlaken, na primer brisačo iz mikrovlaken. Kozarec spet trdno primite z eno roko in z brisačo osušite notranjost, pecelj in dno kozarca.

Pomembno je, da kozarec zloščite, tako da morebitni madeži vodnega kamna in sledi prahu izginejo v popolnosti.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Boemske kocke, pecivo, ki ga vedno najprej zmanjka
Naslednji članekOdpoklic izdelka: Iz polic umik piškotov