Ker prihaja zadnji mesec v letu, je čas, da iz naših beležnic potegnemo recepte za najboljše sladice. Ena takšnih so zagotovo odlične boemske kocke, tradicionalno kremastp pecivo, ki s svojim odličnim okusom vedno navduši vsakogar, ki ga poskusi.

Sestavine

Biskvit:

  • 10 beljakov
  • 180 g sladkorja
  • 200 g mletih orehov
  • 100 g čokolade v prahu
  • 100 g navadne moke

Krema:

  • 500 ml mleka
  • 10 rumenjakov
  • 80 g navadne moke
  • 180 g sladkorja
  • 200 g masla pri sobni temperaturi

Glazura:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 4 žlice olja
  • 4 žlice mleka

Postopek

  • Beljake stepemo v čvrst sneg.
  • Med mešanjem jim postopoma dodajamo sladkor, da se ta raztopi in beljakov sneg postane čvrst.
  • Nato dodamo mlete orehe, presejano čokolado v prahu in navadno moko.
  • Vse skupaj zmešamo z metlico.
  • Zmes razdelite na štiri enake dele.
  • Iz pečice vzamemo pekač, nanj položimo peki papir in model brez dna velikosti 30×20 cm.
  • Zmes za prvo skorjo vlijemo in poravnamo.
  • Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 10 minut.
  • Ko je skorja pečena, jo pustimo nekaj minut, da se ohladi in jo z nožem ločimo od modela.
  • Na enak način spečemo še tri preostale biskvite, ki jih pustimo, da se ohladijo.
  • Za kremo zmešamo moko in sladkor ter dodamo približno polovico mleka.
  • Vse premešamo, da ni grudic, nato dodamo rumenjake in vse dobro premešamo.
  • Preostalo mleko zavremo in ko zavre odstavimo na stran.
  • Prilijemo premešano zmes, vrnemo na ogenj in mešamo dokler se krema ne skuha.
  • Kremo pokrijemo s prozorno folijo, da se ne naredi skorjica in pustimo, da se ohladi.
  • Če folije za živila nimate, kremo občasno premešajte po vrhu.
  • Ko se krema ohladi, penasto stepemo maslo sobne temperature.
  • Po malem dodajamo smetano in vsakič dobro premešamo z mešalnikom.
  • Kremo razdelimo na tri enake dele.
  • Nato sledi zlaganje.
  • Eno skorjo položimo na dno pekača s peki papirjem navzgor, nato ločimo papir od skorje.
  • Nanesite eno kremo in jo dobro zgladite.
  • Položimo drugo skorjo, ločimo papir in nežno pritisnemo s prsti, da se skorja poveže s kremo.
  • Kremo ponovno damo na skorjo.
  • Enako ponovimo s tretjo skorjo in tretjo kremo.
  • Položimo četrto skorjo in pritisnemo s prsti, da se poveže s kremo.
  • Za glazuro na sopari stopimo čokolado za kuhanje z mlekom in oljem.
  • Glazuro prelijemo po torti in jo zgladimo.
  • Torto pred rezanjem hladimo v hladilniku vsaj 5 ur, najbolje pa čez noč

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Ali lahko opazite skrito žabo v 5 sekundah?
Naslednji članekKako očistiti vinske kozarce (ja, posebno čiščenje potrebujejo)