Če ste kdaj pripravili veliko serijo domače mezge ali prinesli ostanke testenin v službo za kosilo, potem ste verjetno doživeli težave pri poskusu čiščenja prazne posode za hrano, ki je bila umazana s paradižnikovo omako. Prozorna ali bledo roza plastična posoda lahko prevzame zamolkel oranžni odtenek – takšen, ki ga ne more odstraniti nobena količina mila za posodo in vroče vode. Kakšna je torej skrivnost odstranjevanja teh nadležnih madežev? Kombinacija sode bikarbone, mila za pomivanje posode in vode.

Za pripravo raztopine na osnovi sode bikarbone zmešajte dve žlici sode bikarbone, eno čajno žličko vode in ¼ čajne žličke detergenta za posodo. Zmešajte pasto v posodi, zdrgnite in pustite stati vsaj 15 minut. Očistite in sperite ter po potrebi ponovite.

Zakaj se te posode tako zlahka obarvajo?

Plastične posode lahko absorbirajo kislo rdečo omako, če hrano vlijemo vanjo vročo ali če izdelek, ki vsebuje hrano na osnovi paradižnika, segrejemo v mikrovalovni pečici.

Če vas skrbi, da bi plastične posode absorbirale paradižnikove madeže, shranite vse, kar ste naredili z omako ali paradižnikovo mezgo, v stekleno ali keramično posodo za lažje čiščenje. Ali pa operite in ponovno uporabite stare kozarce za paradižnikovo omako za shranjevanje ostankov domače omake ali testenin, ki so hkrati okolju prijazne rešitve in enostavne za pranje.

NE SPREGLEJTE: 5 trikov za čiščenje, za katere niste vedeli, da jih potrebujete

Prejšnji članekKakšni so simptomi celiakije?
Naslednji članekZnanost o golažu: Je naslednji dan res boljši?