Solato že lahko nabiramo na vrtu, sezona paradižnika pa je tudi pred vrati. Ponavadi zelo dobro obrodi, kot tudi solata, a prav tako se zelo hitro pokvari. Predstavljamo vam nasvete, kako ohraniti obe dobroti, da bosta zdržali čim dlje in da bomo v njih lahko uživali do zadnjega trenutka.

Paradižnik

Če si želite, da bo paradižnik od prvega do zadnjega dne, preden ga porabite, slasten, vam že na začetku povemo, da je to nemogoče. Če ga ne nameravate porabiti v zglednem času, vam priporočamo, da iz njega naredite paradižnikovo omako za ozimnico ali ketchup.

Če tega ne boste naredili, potem poberite še rahlo zelenkaste plodove in jih hranite v hladnem in temne prostoru. Vsekakor pa ne v hladilniku, saj bo pokvaril okus paradižnika.

Kako ohraniti paradižnik in solato svežo, da bosta dolgo okusna

Če že imate kilogram, dva zrelih paradižnikov, jih shranite v hladilniku. Njihov okus se ne bo spremenil, ostali bodo enako polni in bogati, s tem pa boste preprečili kvarjenje sadežev, ki bi jih bilo zaželeno čim prej zaužiti.

Solata

Ko gre za solato, jo lahko ohranimo na dva načina.

Prvi se nanaša na že pripravljeno in narezano zeleno solato. Da bi dan ali dva pozneje še ohranila svežino, bi bilo najbolje, da na dno plastične posode s pokrovom položite dva kosa papirnate kuhinjske krpe, nato pa vanjo preložite solato iz vrečke in pokrijete. Tako se bo vlaga nabirala v papirnati brisači, solata pa ne bo hitro ovenela in zgnila. Seveda pod pogojem, da jo porabite v dveh dneh.

Kako ohraniti paradižnik in solato svežo, da bosta dolgo okusna

Drug način shranjevanja solate je cela glava, torej tista, ki je odrezana od korenine. Pri tej solati je najbolje, da solatni glavi trgate po en list, začenši z zunanje strani glave. Narezane liste, ki jih niste uporabili, namočite v mrzlo vodo v posodi s pokrovom. Tako bodo ostali hrustljavi in sveži do naslednjega obroka. Pri tem seveda mislimo na prvi naslednji obrok.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za pecivo brez sladkorja, ki diši po poletju
Naslednji članekRecept za bučkine medaljone, ki so pečeni v pečici in ravno tako slastni, kot če bi jih pripravili v olju