Solato že lahko nabiramo na vrtu, sezona paradižnika pa je tudi pred vrati. Ponavadi zelo dobro obrodi, kot tudi solata, a prav tako se zelo hitro pokvari. Predstavljamo vam nasvete, kako ohraniti obe dobroti, da bosta zdržali čim dlje in da bomo v njih lahko uživali do zadnjega trenutka.
Paradižnik
Če si želite, da bo paradižnik od prvega do zadnjega dne, preden ga porabite, slasten, vam že na začetku povemo, da je to nemogoče. Če ga ne nameravate porabiti v zglednem času, vam priporočamo, da iz njega naredite paradižnikovo omako za ozimnico ali ketchup.
Če tega ne boste naredili, potem poberite še rahlo zelenkaste plodove in jih hranite v hladnem in temne prostoru. Vsekakor pa ne v hladilniku, saj bo pokvaril okus paradižnika.
Če že imate kilogram, dva zrelih paradižnikov, jih shranite v hladilniku. Njihov okus se ne bo spremenil, ostali bodo enako polni in bogati, s tem pa boste preprečili kvarjenje sadežev, ki bi jih bilo zaželeno čim prej zaužiti.
Solata
Ko gre za solato, jo lahko ohranimo na dva načina.
Prvi se nanaša na že pripravljeno in narezano zeleno solato. Da bi dan ali dva pozneje še ohranila svežino, bi bilo najbolje, da na dno plastične posode s pokrovom položite dva kosa papirnate kuhinjske krpe, nato pa vanjo preložite solato iz vrečke in pokrijete. Tako se bo vlaga nabirala v papirnati brisači, solata pa ne bo hitro ovenela in zgnila. Seveda pod pogojem, da jo porabite v dveh dneh.
Drug način shranjevanja solate je cela glava, torej tista, ki je odrezana od korenine. Pri tej solati je najbolje, da solatni glavi trgate po en list, začenši z zunanje strani glave. Narezane liste, ki jih niste uporabili, namočite v mrzlo vodo v posodi s pokrovom. Tako bodo ostali hrustljavi in sveži do naslednjega obroka. Pri tem seveda mislimo na prvi naslednji obrok.
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Lahko najdete vseh 10 sveč na sliki?
- Piškoti s karamelo in čokolado so nekaj, kar morate pripraviti letos za praznike
- Živo drevo za božič: Kako ga izbrati in ohraniti pri življenju?
- Slastni čokoladni piškoti, recept, ki vedno navduši
- Optična iluzija: Lahko na tem lepem prizoru najdete srce v 10 sekundah?
- Božična zvezda, simbol praznikov in kako jo ohraniti pri življenju