Ketchup, sladka paradižnikova pomaka, ki se odlično poda k pečenemu krompirju, hamburgerjem in sendvičem, je najboljši če je narejen doma. Odkrivamo skrivnosti, kako narediti tako dobrega, da ga nikoli več ne boste kupili.
Sestavine
- 5 kg paradižnika
- 5 glav čebule
- 5 strokov česna
- 180 ml olja
- 100 ml vinskega kisa
- 3 jabolka
- 3 paprike
- 2 lovorjeva lista
- 5 nageljnovih žbic
- manj kot pol žličke cimeta
- 1 čajna žlička popra
- 2 žlici soli
- 4,5 čajne žličke sladkorja
Postopek
- Čebulo sesekljajte.
- V lonec dajte olje, prepražite čebulo.
- Sesekljajte česen in dodajte k čebuli, pražite še minutko.
- Narežite paradižnik na kocke in ga dodajte k čebuli in česnu.
- Dušite nekaj minut.
- Narežite papriko in jo dajte v lonec.
- Dodajte še narezana jabolka, lovorjeve liste in ostale začimbe.
- Dobro premešajte in na koncu dodajte še vinski kis.
- Kuhajte približno 2 uri.
- Ko je vse kuhano, spasirajte v gladko omako.
- Precedite čez cedilo.
- Prestavite v lonec, dodajte žlico gorčice in kuhajte do vretja.
- Takoj nadevajte v očiščene kozarce in zaprite s pokrovi.
- Shranite v temnem in hladnem prostoru.