Postopek prekuhavanja vode je običajno kratek, nujen ukrep, ki izboljša mikrobiološko kakovost pitne vode. Pravilno prekuhavanje uniči ali onemogoči mikroorganizme v pitni vodi, ki povzročajo nalezljive bolezni, ki se prenašajo preko vode.

, Kako prekuhamo vodo, da je neoporečna za uživanje?

Posoda

Vodo je treba prekuhati v čisti kuhinjski posodi, ki je bila oprana z detergentom in vodo.

Čas prekuhavanja

Ko voda zavre, je običajno dovolj, da vre še eno minuto. Ker se pogoji za mikroorganizme spreminjajo z višino nadmorske višine, je priporočljivo podaljšati čas vrenja. Za večjo varnost priporočamo, da voda vre tri minute. Na ta način se uničijo ali onemogočijo škodljive bakterije, virusi … Tri minute vrenja zagotavljajo dovoljšno varnost, da jo lahko uživajo tudi osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Shranjevanje

Da se prepreči morebitno ponovno onesnaženje že prekuhane vode, je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri je bila prekuhana. Shranjujemo jo v hladilniku, v čisti in zaprti posodi.

Uporabnost

Pripravljeno vodo za pitje in kuhanje lahko uporabljamo 24 ur, v izjemnih primerih do 48 ur.

Odstranjevanje delcev

Če je voda motna, je treba pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To lahko dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali čistega papirnatega filtra.

Ker ima lahko prekuhana voda manj prijeten okus, je priporočljivo pripraviti čaj ali druge napitke za pitje. Lahko pa jo tudi uporabimo za pripravo juhe ali drugih jedi.

Povzeto po: NIJZ


Zadnji prispevki

Prejšnji članekLjudje in podjetja, ki so pripravljena nuditi pomoč pri odstranjevanju posledic ujme
Naslednji članekKako ravnamo z živili, ki so bila poplavljena?