Postopek prekuhavanja vode je običajno kratek, nujen ukrep, ki izboljša mikrobiološko kakovost pitne vode. Pravilno prekuhavanje uniči ali onemogoči mikroorganizme v pitni vodi, ki povzročajo nalezljive bolezni, ki se prenašajo preko vode.
Posoda
Vodo je treba prekuhati v čisti kuhinjski posodi, ki je bila oprana z detergentom in vodo.
Čas prekuhavanja
Ko voda zavre, je običajno dovolj, da vre še eno minuto. Ker se pogoji za mikroorganizme spreminjajo z višino nadmorske višine, je priporočljivo podaljšati čas vrenja. Za večjo varnost priporočamo, da voda vre tri minute. Na ta način se uničijo ali onemogočijo škodljive bakterije, virusi … Tri minute vrenja zagotavljajo dovoljšno varnost, da jo lahko uživajo tudi osebe z oslabljenim imunskim sistemom.
Shranjevanje
Da se prepreči morebitno ponovno onesnaženje že prekuhane vode, je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri je bila prekuhana. Shranjujemo jo v hladilniku, v čisti in zaprti posodi.
Uporabnost
Pripravljeno vodo za pitje in kuhanje lahko uporabljamo 24 ur, v izjemnih primerih do 48 ur.
Odstranjevanje delcev
Če je voda motna, je treba pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To lahko dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali čistega papirnatega filtra.
Ker ima lahko prekuhana voda manj prijeten okus, je priporočljivo pripraviti čaj ali druge napitke za pitje. Lahko pa jo tudi uporabimo za pripravo juhe ali drugih jedi.
Povzeto po: NIJZ
Zadnji prispevki
- Krompirja nikoli ne shranjujte na tem mestu, če želite, da bo dolgo obstal
- 5 feng shui trikov: Kako to jesen popestriti svoj dom
- Kako ravnati z rastlinami jeseni: Malo svetlobe in veliko ljubezni za lepši življenjski prostor
- Recept za božanske čokoladne mileram kocke
- Moški, rojeni pod temi znaki zodiaka, na svoje ženske gledajo kot kraljice