Bogata in kremasta gobova rižota s čudovito zemeljsko aromo gob. Ključno za odlično rižoto je kakovostna jušna osnova, vendar je ta recept okusen tudi z osnovnimi kockami za juho!
Sestavine
- 3 žlice masla
- 1 žlica olivnega olja
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 400 g mešanih gob, debelejše narezane
- 2 stroka česna, strta
- 300 g surovega riža Arborio
- 150 ml belega vina
- 1200 ml vroče piščančje jušne osnove
- 1/4 žličke soli
- 1/2 žličke mletega črnega popra
- 75 g naribanega parmezana
- 1 žlica svežega limoninega soka
Za postrežbo:
- Nariban parmezan
- Sveže mlet črni poper
- Sveže nasekljan timijan in/ali peteršilj
Postopek
- V veliki ponvi segrejte maslo in olivno olje na srednji temperaturi, dokler se maslo ne stopi.
- Dodajte drobno sesekljano čebulo in jo pražite 3 minute, da se zmehča.
- Dodajte gobe in jih pražite 4-5 minut, dokler niso mehke in rahlo zlato rjave.
- Primešajte strt česen in pražite še 1 minuto.
- Dodajte riž Arborio in ga dobro premešajte, da se zrna obložijo z maslom in oljem.
- Dolijte belo vino in kuhajte 2-3 minute, medtem ko redno mešate, dokler vino skoraj popolnoma ne izhlapi.
- Začnite dodajati vročo jušno osnovo, zajemalko naenkrat. Počakajte, da se vsaka zajemalka skoraj popolnoma vpije, preden dodate naslednjo.
- Redno mešajte. Celoten postopek traja približno 17-20 minut, dokler riž ni kremast in rahlo al dente.
- Poskusite rižoto. Če je riž še vedno pretrd, dolijte vročo vodo po žličkah, dokler ne dosežete želene teksture.
- Če je riž že kuhan pred uporabo vse osnove, preostale osnove ne dodajajte.
- Rižoti dodajte sol (po potrebi), poper, parmezan in limonin sok. Vse skupaj dobro premešajte.
- Rižoto razdelite na krožnike in potresite z dodatnim naribanim parmezanom, sveže mletim poprom ter nasekljanim timijanom ali peteršiljem.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Pirota z gobami (pirina rižota)